23 Eylül 2021 Perşembe

Scones


Malzemeler

  • 300 gr un
  • 45 gr şeker
  • 2 tatlı kaşığı (12 gr) kabartma tozu 
  • 1/8 çay kaşığı tuz
  • 75 gr soğuk margarin
  • 2 yumurta
  • 30 ml süt

Yapılışı

  1. Ölçülü un, kabartma tozu, şeker ve tuz bir kapta iyice karıştırılır.
  2. Soğuk margarin küp küp doğranıp un karışıma eklenir. Margarin una tamamen yedirilene kadar karıştırılır.
  3. Yumurtalar karışıma eklenir ve çok ezmeden kabaca karıştırılır. Sconesların üzerine sürmek için az miktarda yumurta beyazı kenara ayrılır. 
  4. Süt karışıma ilave edilerek yine hafifçe karıştırılır ve hamura eşit şekilde yedirilir. 
  5. Hamur form aldığında un serpilmiş tezgaha alınarak kalınca açılır ve geniş ağızlı bir bardak ya da kavanozla disk şeklinde kesilir.
  6. Üzerlerine yumurta beyazı sürülür.
  7. Yaglı kağıt üzerine tepsiye dizilerek 180 derece önceden ısıtılmış fırında 15 dk pişirilir.

13 Eylül 2021 Pazartesi

Güveçte Erikli Et Yemeği

GÜVEÇTE ERİKLİ ET YEMEĞİ

Malzemeler: 

- 300 gr kuşbaşı dana eti
- 1 iri kuru soğan
- 4-5 diş sarımsak
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- 1/2 yemek kaşığı biber salçası
- 1/2 kg erik
- Tuz, karabiber

Yapılışı

Kuşbaşı kuzu eti suyunu bırakıp çekene kadar kavrulur. Soğanlar çok ince doğranır ve kavrulan ete eklenir. İçine 4 veya 5 diş sarımsak eklenir. Soğanlar pembeleşince içine biraz biber salçası ve aynı oranda domates salçası ilave edilir ve kavrulur. Daha göz kararı ile yeterli su koyulur. Eriklerin çekirdekleri çıkarılır. Etler biraz yumuşayınca erikler yıkanarak içine atılır ve yumuşayıncaya kadar orta ateşte pişirilir. Etler piştikten sonra yemeğin tuzu ayarlanır ve arzu edilirse karabiber ilave edilir. 

12 Eylül 2021 Pazar


HİNDİSTANCEVİZLİ KEK

Malzemeler:

- 1 su bardağı hindistancevizi unu

- 1 su bardağı un

- 1 su bardağı pudra şekeri

- 1 su bardağı yoğurt

- 2 yumurta

- 1/2 su bardağı sıvı hindistan cevizi yağı

- 1 çay kaşığı kabartma tozu

- 1/2 çay kaşığı carbonat

- 1 çay kaşığı vanilya

- Üzerini süslemek için yabani meyveler (ahududu, yabanmersini, böğürtlen vs.)

Yapılışı:

Yumurtalar, pudra şekeri ve hindista cevizi yağı hep beraber çırpılır. Ardından yoğurt ilave edilerek birz daha çırpılır. Ayrı bir kapta kuru malzemelerin hepsi karıştırılarak sos buna ilave edilir ve iyice yedirilir. Vanilya eklenir. Fırın kabı yağlanarak akışkan kıvamdaki karışım buna aktarılır. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 45-50 dakika üzeri kızarana kadar pişirilir. Serviste önce üzerine yabani meyveler koyulup az pudra şekeri serpilerek servis edilir.


ÇİLEK REÇELİ

Malzemeler:

- 1 kilo küçüklerinden çilek

- 800 gr şeker

- 1 çay kaşığı tereyağı

- 1 yemek kaşığı limon suyu

Yapılışı:

Çilekler saplarından ayıklanır ve mümkünse bütün halde reçelin pişeceği tencereye koyulur. Üzerine ölçülü şeker eklenerek bir gece buzdolabında ağzı kapalı beklemeye bırakılır. Sabah orta ateşte harlı şekilde ocağa alınır. Kaynayıp şekerler eriyene kadar çilekleri ezmeden kenarlardan doğru karıştırılır. Çok köpüren bir reçel olduğu için kaynamadan içine tereyağı eklenir. Kaynamaya başlayınca ateş yüksekten orta hararete getirilir. Yarım saat kaynadıktan sonra içine 1 yemek kaşığı limon suyu ilave edilir. 5 dakika daha kaynatılıp örnek alınarak 2 dakika buzdolabında bekletilir. Kıvam almışsa ocağın altı kapatılır. 



KARPUZ KABUĞU REÇELİ

Malzemeler:

- 1 küçük karpuzun (1,5 kg) kabukları

- 4 su bardağı şeker

- 4 su bardağı su

- 1 tatlı kaşığı karbonat

- 6 adet karanfil

- 1/2 limon suyu

- 1 limonun rendelenmiş kabukları

- 1/2 çay kaşığı limon tuzu

Yapılışı:

Karpuz kabuklarının dış yeşil zarları soyularak etsiz beyaz kısımları uzun ince dökdörtgen şekilde doğranır. Derin bir kaba koyularak üzerlerini geçecek kadar karbonatlı su eklenerek iyice karıştırılır. Akşamdan buzdolabına koyularak sabaha kadar bekletilir. Sabah 3 kez yıkanır. Ardından karpuz kabukları bir tencerey alınarak üzerini geçecek kadar su koyulur ve kaynamaya bırakılır. Kaynamaya başladıktan 2 dakika sonra ocaktan alınarak süzülür. Reçelin yapılacağı tencereye ölçülü su, şeker, karanfil ve limon kabuğu rendesi koyularak yüksek ateşte kaynayıp şekerin erimesi sağlanır. Şeker eriyince sıvı karışıma süzülmüş karpuz kabukları da eklenerek kaynayana kadar yüksek ateşte, kaynadıktan sonra orta ateşte pişirmeye devam edilir. Karpuz kabukları şeffaflaşınca içine limon suyu ve limon tuzu eklenir ve 20 dakika daha orta ateşte pişirilir. Ardından altı kapatılarak sıcakken kavanozlara alınır. Reçel toplam 25-30 dakikada hazır olacaktır. 

 

ŞEFTALİ REÇELİ

- 1, 5 kilo sert şeftali

- 1 kilo toz şeker

- 1 çay kaşığı tereyağı

- 1 yemek kaşığı limon

- 3-4 şeftali çekirdeği


Yapılışı:

Şeftaliler kabukları soyulup, çekirdekleri çıkarılarak kuşbaşı büyüklükte doğranır.  Çekirdekleri renk vermek üzere pişerken kullanmak üzere buzdolabına kaldırılır. Şeftaliler reçelin pişeceği derin tencereye alınır. Şeker şeftalilerin üzerini tamamen örtecek şekilde üzerine eklenir. Tencerenin ağzı kapatılarak şeftalilerin suyunu bırakması için 24 saat bu şekilde bekletilir. Bu süre sonunda suyunu salmış olan şeftali şekerin erimesi için yüksek ateşe koyulur. Kaynayınca içine şeftali çekirdekleri ilave edilerek orta ateşe alınır. Köpürmeye başlayınca için bir çay kaşığı tereyapı ilave edilerek köpüklenme engellenir. 30 dakika orta ateşte kaynadıktan sonra içine 1 yemek kaşığı limon suyu ilave edilir. 5 dakika daha kaynatılıp küçük bir miktar tabağa alınıp, buz dolabında 2 dk bekletilerek test edilir. Kıvam almışsa tencerenin altı toplam 35 dakika sonunda kapatılır. Sıcakken kavanozlara koyularak ağzı sıkıca kapatılır.    

HELLİMLİ EKMEK

Malzemeler: 

- 500 gr un

- 550 ml su

- 600 gr küp doğranmış hellim peyniri

- 10 gr yaş ya da kuru maya

- 30 gr toz şeker

- 15 gr tuz

- 250 ml zeytinyağı

- 25 gr oda sıcaklığında margarin

- 3 dal taze soğan

- 2 dal biberiye

Yapılışı:

Şeker, maya ve ılık su iyice dağılana kadar karıştırılır. Ölçülü unun yarısı karışıma eklenir ve iyice karıştırılır. Buna sıvı yağ, oda sıcaklığında margarin eklenir ve iyice yedirilir. İnce doğranmış soğan, biberiye ve peynir küpleri hamura eklenir. Kalan un da eklenir iyice yoğurulur. Hamur oda sıcaklığında 1 saat beklemeye bırakılır. Fırın tepsisine yağlı kağıt serilir, üzerine un serpilir. Ekmeklere istenen şekil verilerek tepsiye alınır. 200 derecede önceden ısıtılmış fırında 30-35 dakika pişirilir.  


2. Tarif için Malzemeler: 

- 2 su bardağı un

- 4 yumurta

- 1/2 su bardağı süt

- 1/2 su bardağı sıvı yağ

- 2 çay kaşığı kabartma tozu

- Nane, tuz

- 2 paket hellim

Yapılışı: 

Yumurtalar hamur yağurma kabında iyice çırpılır. Buna sıvı malzemeler eklenir. Un, kabartma tozu, tuz ve nane harmanlanarak karışıma yedirilir. En son küp doğranmış peynir hamura ilave edilir. Cıvık hamur elde edilir. Arzu edilen kalıp yağlanarak hamur içine koyulur ve önceden ısıtılmış 180 derece fırında 30-40 dk pişirilir.

https://cuisinovia.com/2021/01/29/halloumi-pie-with-yogurt/


YEŞİL MERCİMEK YEMEĞİ

Malzemeler

- 1 su bardağı mercimek

- 1 su bardağı nohut

- 1 çay bardağu bulgur

- 1 öay bardağı arpa şehriye veya erişte

- 1 yemek kaşığı domates salçası ve 1/2 yemek kaşığı biber salçası

- 3 orta boy kuru soğan

- 3-4 diş sarımsak

- Sıvı yağ

Yapılışı:

Ölçülü mercimek 5 dakika kaynatılıp gazı alınır ve süzülerek bir kenara koyulur.

Bir tencereye sıvı yağ koyulup domates ve biber salçası az kavrulur, su ilave edilir. Kaynadığında içine soyulmuş bütün halde bir adet soğan ve 3-4 diş sarımsak atılır. Kaynamaya başladığında yıkanan mercimek de suya ilave edilir. İçine bir su bardağı nohut ve bir çay bardağı bulgur eklenir ve kaynamaya bırakılır. Mercimek pişmeye yakın içine 1 çay bardağı arpa şehriye ya da erişte koyulur. Tuzu ayarlanır. İçindeki soğan alınıp atılır. 2 adet soğan ince doğranıp, tereyağında kavrulur. Sararınca çorbanın üzerine eklenir ve sıcak servis edilir.

 

Kelle Paça Çorbası

Malzemeler: 

- 4 kuzu dili

- 4 kuzu paça 

- 1 kuzu kelle

- 1 kalıp işkembe

- 2 orta boy kuru soğan

- 8 diş sarımsak

- 1/2yemek kaşığı biber ve 1 yemek kaşığı domates salçası

- 1 su bardağı nohut (opsiyonel)

- Tuz

Yapılışı: 

Kelle ve dil suya koyulur, 1 saat bekletilip, kanı alındıktan sonra iyice yıkanır. Tencereye alınarak üzerini örtecek kadar su koyulur. Tuz, 4 diş sarımsak, bir bütün soğan içine eklenip kaynamaya bırakılır. Orta ateşte kafa kemikleri ayrılana kadar pişirilirir. Piştekten sonra etler bir tabağa alınarak soğumaya bırakılır. Soğuduktan sonra etler kemiklerden ayrılır ve dilin kabuğu soyularak hepsi ufak ufak sote edilir. Tencerede kalan su süzgeçten geçirilip bir kenara ayrılır.

İşkembe suya koyulup bekletilir. Bu arada paça iyice yıkanır, bir saat suda bekletilip sonrasında suyu dökülür ve yıkanır. Bir tencereye bir bütün soğan, 4 diş sarımsak ve az tuz koyularak pişirilir. Paçalar kemiğinden ayrılınca altı kapatılıp soğumaya bırakılır. Soğuduktan sonra kemiklerinden ayıklanıp küçük sote doğranır ve diğer ete ilave edilir. Suyu da aynı şekilde süzülüp diğer suya eklenir. Et sularının üzerinde biriken yağ tabakası alınıp atılır. Çiğden işkembe süzülüp küçük doğranır. Bu da ete eklenir. 

Nohut koyulacaksa akşamdan ıslanarak sabah suyu sülüp sertliği gidecek kadar tek başına haşlanır. 

Tüm etler ve isteğe bağlı orta kıvamda pişmiş nohut et suyuna ilave edilir ve kısık ateşte işkembe onların kıvamına gelene kadar pişirilir.

Ayrı bir tavada domates v biber salçaları sıvı yağda kavrulur ve pişen etin suyuna eklenir. Sarımsak ezilip sirkede sos yapılır, yerken yanında servis edilir.



SCHLOTZSKY'S EKMEĞİ

Malzemeler

- 2,5 su bardağı un

- 3 + 1/4 su bardağı ılık süt

- 1/2 Su bardağı ılık su

- 1 paket (2+1/4 çay kaşığı) kuru maya

- 1 yemek kaşığı toz şeker

- 1,5 çay kaşığı tuz

-1 + 1/4 çay kaşığı karbonat

- 1 yemek kaşığı mısır unu

- Tavayı yağlamak için sıvı yağ ya da margarin. 

Yapılışı:

Ilık su, şeker ve kuru maya derin bir kapta iyice dağılana kadar karıştırılır. Ayrı bir kapta ılık süt, tuz ve karbonat karıştırılır. Sıvı karışıma mayalı su karışımı eklenir. Ölçülü undan önce bir bardak eklenip iyice yedirilir, ardından kalan miktar ilave edilerek karıştırmaya devam edilir. Homojen kıvalı bir hamur elde edilir. Mümküne bireysel kullanıma uyacak küçüklükte tepsiler yapışmayı önlemek üzere yağlanıp üzerine mısır unu serpildikten sonra, hamu bunlara eşit şekilde bölüştürülür. Tepsiler oda sıcaklığındaki fırında en az 1 saat beklemey bırakılır. Önceden ısıtılmış 190 derece fırında 20 dakika pişirilir. Fırından çıkar çıkmaz üstlerine margarin sürülerek soğmaya bırakılır.