8 Aralık 2013 Pazar

Karalahana Çorbası


Malzemeler:

- 1 demet karalahana
- 3 yemek kaşığı haşlanmış tane mısır (konserve de olur)
- 1,5 su bardağı haşlanmış barbunya
- 3 yemek kaşığı mısır unu
- 1 yemek kaşığı tereyağı
- 1 adet kuru soğan
- 2 diş sarımsak
- 1/2 yemek kaşığı domates salçası
- 1/2 yemek kaşığı biber salçası
- 1 adet et bulyon
- Tuz

Yapılışı:

Kuru barbunya kullanacaksanız barbunyalar bir gece öncesinden suda bekletip haşlayın. Taze kullanılacaksa ayıklanıp yıkanmış barbunyaları bekletmeden, gazını çıkartmak için bol suda haşlayın. Yumuşayınca ateşten alıp süzün ve bir kenarda beklemeye bırakın.

Karalahana yapraklarını iyice yıkayıp, sert sap kısımlarını atıp, yaprakları parmak kalınlığında şeritler halinde doğrayın. Doğranmış karalahanaları geniş bir tencereye koyup su ilave edin ve haşlayın. Kaynamaya başladıktan 20 dakika sonra ateşten alıp acı suyunu süzerek lahanaları bir kenara kaldırın.

Büyük bir kaba ölçülü mısır ununu koyup, üzerine kolayca karışacak kıvama gelinceye kadar sıcak su ilave edin. İyice karıştırıp beklemeye bırakın.

Soğanı ve sarımsakları soyup ince ince doğrayın. Çorbayı pişireceğiniz geniş tencereye ölçülü tereyağını koyup eritin. Soğanı ve sarımsağı ekleyip soğanlar pembeleşinceye kadar kavurun. Ardından biber ve domates salçalarını ilave ederek bir müddet daha kavurun. Tencereye haşlanmış mısırı ve barbunyayı katın. Kenara ayırdığınız karalahanayı da karışıma ilave edin. Çorba kıvamına gelinceye kadar su ilave edin (yaklaşık 4 su bardağı). Suyla karıştırdığınız mısır ununu, bulyonu ve tuzu da ilave ederek, çorbayı orta ateşte yarım saat kadar pişmeye bırakın. Sıcak olarak servis edin.