22 Eylül 2011 Perşembe

Gazpacho Andaluz (Endülüs Usulü Yaz Çorbası)


İspanya'nın Endülüs bölgesinden bu son derece kolay tarif, sıcak yaz günlerinin en ferahlatıcı lezzetlerinden. İsteğe göre belirtilen malzemelerin miktarıyla oynanabilir ama sarımsak, zeytinyağı ve sirke bu tarifin olmazsa olmazları.

Malzemeler:

- 1/2 somun bayat ekmek içi
- 6 adet orta boy olgun domates
- 2 adet orta boy salatalık
- 3-4 diş sarımsak
- 1 adet orta boy soğan
- 2 adet tatlı yeşil biber
- 4-5 yemek kaşığı üzüm sirkesi
- 80 cc. sızma zeytinyağı
- İstenilen kıvama göre su
- Bir tutum tuz

Yapılışı:

Derin bir kabın içinde bayat ekmekleri suya koyarak ıslatın.

Domatesleri, salatalığı ve yeşil biberleri iyice yıkadıktan sonra bunların kabuklarını soyun ve tohumlarını temizleyin. Çorbanın homojen kıvamını tutturmak için mikser kullanmak gerekiyor. Sebzeleri, soğanı ve sarımsağı doğrayıp mikserden geçirin.

İyice ıslanan bayat ekmek içini elinizde sıkarak bunu da karışıma ilave edin. Son olarak tuzunu, sirkesini ve az zeytinyağını da ekleyerek karışım homojen bir kıvam alıncaya kadar çırpmaya devam edin.

Gazpachoyu bardakta içecek gibi ya da kasede çorba gibi servis edebilirsiniz. Tercihinize bağlı olarak dilediğiniz kıvama gelinceye kadar karışıma yavaş yavaş su ilave edin. Çorbanın orjinal kıvamı koyu ve akıcıdır.

Hazırladığınız gazpachoyu buzdolabına koyarak soğumaya bırakın. Sarımsaklar bekledikçe tadını vereceği için en az 4 saat kadar beklettiğinizde yaz çorbanız daha da lezzetlenecek.

Üzerini maydanoz yaprakları ile süsleyerek soğuk servis edin.