11 Ekim 2011 Salı

Hindistan Cevizi Sütünde Balık


Buyrun size Hint Okyanusundan değişik bir balık tarifi:

Malzemeler:

- 1 kilo kılçıksız beyaz etli balık
- 1 hindistan cevizi
- 1 baş sarımsak
- 1 büyük soğan
- Konserve bütün mantar ya da 1/2 kilo taze mantar
- Konserve küçük mısır (baby corns) - (opsiyonel)
- 2-3 tane (tercihen acı) sivri biber
- Bir tutam AJI-NO-MOTO (Opsiyonel)
- Tuz, karabiber

Yapılışı:

Balıkların derilerini ve kılçıkları çıkartın. Bunları tuz ve az karabiberle ovup bir kenara ayırın.

Taze mantar kullanacaksanız bunların kabuklarını soyun ve çok iri olanlarını ikiye ya da dörde bölün. Mantarlar suyla temas ettiklerinde spor ürettikleri için onları yıkamayın. Kabukları soyulduğunda yeterli temizlik sağlanacaktır. Konserve mantar kullanacaksanız mantarları bir süzgece koyarak suyunu süzdürün. Kullanacaksanız bebek mısırları da aynı şekilde süzgece koyup süzdürün.

Hindistan cevizini üç delik olan ucu orta parmağınıza diğer ucu baş parmağınıza gelecek şekilde avucunuzda tutun. Satır ya da çok kalın bir bıçağın keskin tarafıyla DEĞİL, kör tarafıyla hindistan cevizinin tam orta kısmına sert bir şekilde vurun (sol üst resim). Bu işlem esnasında elinizle de hindistan cevizini çevirerek orta kısmından çepeçevre darbe almasını sağlayın. (sağ üst resim). İki üç vuruştan sonra ceviz ikiye ayrılacaktır (sol alt resim). Suyunu içmek istiyorsanız bu işlem esnasında hindistan cevizinin altına bir kap koyun, aksi taktirde yarılan cevizin bütün suyu dökülecektir.


İkiye ayırdığınız hindistan cevizinin etini çıkarmak için küçük ve keskin bir bıçak kullanın. Kesiğe en yakın kısımdan başlamak suretiyle bıçakla etten kesiğe pararlel ince şeritler kesin (sol üst resim) ve yine bıçakla ittirerek bunları çıkartın (sağ üst resim). Hiç et kalmayıncaya kadar bu şekilde devam edin. Çıkardığınız hindistan cevizi etlerini (sol alt resim) bıçakla küçük parçalara bölün (sağ alt resim) ve dört postada miksere atın.


Zaman kazanmak için hindistan cevizi etinin 1/4'ini çıkardığınızda bunu miksere atabilir ve o esnada etin geri kalanını çıkarmaya devam edebilirsiniz.

Miksere attığınız hindistan cevizi etlerinin üzerlerini iki parmak geçecek kadar su ilave edip beş dakika kadar en yüksek devirde sürekli çırpın. Hindistan cevizleri tamamen milk shake kıvamına geldiğinde bunları bir süzgeçten geçirerek suyunu posasından ayırın. Elde ettiğiniz hindistan cevizi sütünden 1 fincan alarak bunu bir kenara ayırın.

Sütün geri kalanını derin bir tavaya ya da tencereye koyun. İçine süt oranında su ilave edin. Bir baş ezilmiş sarımsağı, bir adet söğüş doğranmış soğanı, ikiye böldüğünüz acı biberleri ve mantarları sütün içine ilave edin. Bir tutam tuz ve varsa bir tutam da aji-no-moto serpin. Hindistan cevizini kısık ateşte kaynamaya bırakın. Ateşin yüksek olmamasına dikkat edin. Aksi taktirde bu da tıpkı süt gibi kesilecektir.

Süt kaynamaya başladığında balıkları içine atın ve 10-15 dakika daha kaynatın. Bu sürenin sonunda kenara ayırdığınız bir fincan hindistancevizi sütünü de balıkların üzerine döküp dikkatlice karıştırın ve kaynatmadan ateşten alın.


Kokulu yasemin pirincinden yapacağınız sade pilavın yanında sıcak olarak servis edin.