12 Ekim 2011 Çarşamba

Portakallı Balık Çorbası


Malzemeler:

- 100 gr tercihen beyaz etli balık
- 100 gr balık yumurtası (opsiyonel)
- 1 sap pırasa yoksa 1 orta boy kuru soğan
- 1 ortaboy havuç
- 1 küçük patates
- 1 dilim bal kabağı (opsiyonel)
- 1/2 tatlı kırmızı biber
- Kereviz yağrağı
- 1 portakal ya da limon suyu
- 1 yumurta sarısı
- 2 yemek kaşığı un
- 2 defne yaprağı
- Zeytinyağı
- Tuz

Yapılışı:

Bu tarifi herhangi bir beyaz etli balıkla yapabilirsiniz. Bütün balık eti yerine balıkların başlarını ve kılçıklarını da kullanabilirsiniz.

Öncelikle balıkları ve balık yumurtalarını defne yapraklarıyla beraber bir litre suya koyun ve kaynamaya bırakın. Kaynamaya başladıktan yarım saat sonra balık suyunu süzüp balığını ayırın. Balık etlerini kılçıklarından ayırın, ufalayın ve daha sonra kullanmak üzere bir kenara koyun.


Tencereye 3-4 yemek kaşığı zeytinyağı koyun. Yağ ısındığında 2 yemek kaşığı un ilave ederek birkaç dakika kavurun. Unun kokusu çıkınca iyice temizleyip, yıkayıp kalınca doğradığınız havucu, kırmızı biberi, pırasayı, kereviz yapraklarını, patatesi ve bal kabağını ilave edip iki dakika da beraber çevirin. Süzdüğünüz balık suyunu yavaş yavaş ekleyin. Haşlanmış balık yumurtalarının zarlarını soyup içindeki tane tane küçük havyarları çorbaya ilave edin. Tuzunu da koyduktan sonra orta ateşte pişmeye bırakın.



Çorba yarım saat kadar kaynayıp, sebzeler yumuşadığında bunları blenderdan geçirin. Çorbayı tekrar tencereye alın ve içine ayıklanmış balık etlerini ilave ederek karıştırın.

Çorba tekrar kaynayıncaya kadar, küçük bir kasede 1 portakal suyuyla bir yumurta sarısını iyice çırpıp çorbanın terbiyesini hazırlayın. Çorbanın hafif şekerli olmasını istemiyorsanız portakal yerine limon da kullanabilirsiniz.



İki taşım kaynadığında ocaktan alın ve sıcak olarak servis yapın.