11 Ekim 2011 Salı

Tatlı-Ekşi Sosda Balık (Escabeche)


Akdeniz ülkelerinde de sıkça yapılan bir yemek olmakla beraber, bu tarif Filipinli bir arkadaşımdan..

Tarifin orjinalinde "Red Snapper" kullanılıyor olsa da, ülkemizde bu okyanus balığının lezzetine en yakın balık iri barbun. Ama kızartmaya gelecek, bol ve beyaz etli herhangi bir balık da kullanabilirsiniz.

Malzemeler:

- 1 kg. Red Snapper
- 2 adet kırmızı tatlı biber, julyen doğranmış
- 1 ceviz büyüklüğünde taze zencefil, julyen doğranmış
- 1 orta boy havuç, julyen doğranmış
- 1 iri soğan, söğüş doğranmış
- 1 baş sarımsak, halka halka kesilmiş
- 1 yemek kaşığı toz şeker
- 3 yemek kaşığı beyaz sirke
- 1 yemek kaşığı un
- Kızartma yağı
- Tuz, karabiber

Yapılışı:

Balıkların pullarını ve iç organlarını iyice temizleyin. Onları başlarıyla beraber bütün olarak bırakın ya da iki üç parmak kalınlığında, tekerlek şeklinde iri parçalara bölün. Balıkları bütün olarak pişirecekseniz daha iyi pişmeleri için üzerlerine keskin bir bıçakla iki üç yerden kesik atın. Hem içlerini hem dışlarını tuzla iyice ovduktan sonra sularını iyice süzdürün. Bunları kızgın yağda her iki yüzleri de iyice pembeleşene kadar kızartın. Kızaran balıkları servis tabağına alıp bir kenara koyun.



Tatlı-Ekşi sosu hazırlamak üzere sarımsakları halka halka, soğanı ise kalın söğüş şeklinde doğrayın ve bir tabağa alın. Kırmızı biberleri ikiye bölüp tohumlarını çıkartın. Taze zencefili ve havucu soyun. Üçünü de julyen şeklinde doğrayıp bunları da tabağa ilave edin. Bir tavaya 1/3 su bardağı zeytinyağı koyun. Yağ iyice ısındığında içine sarımsakları ve soğanları atın. Bunları çok kavurmadan, sarımsağın kokusu çıktığında zencefilleri ilave edin. İki, üç dakika kavurduktan sonra havuçları ve kırmızı tatlı biberleri ekleyin. Sebzeleri diri kalacak kadar kavurun.

Bunlar kavrulurken zaman kaybetmeden derin bir tabağın içinde üç fincan su, üç yemek kaşığı beyaz sirke, 1 yemek kaşığı toz şeker, bir tutam karabiber ve tuzu karıştırın. Daha ekşi bir lezzet isterseniz biraz daha sirke ilave edin. Karışımı kavurduğunuz sebzelerin içine dökün ve bunu yüksek ateşte kaynamaya bırakın.

Bu sırada küçük bir kasede 1 yemek kaşığı unu ve homojen bir kıvam yakalayacak kadar soğuk suyu karıştırın. Ocaktaki sebzeler iyice kaynamaya başladığında unlu karışımı ilave edin. Sosu hafif koyulaştığında ocaktan alın ve daha önceden servis tabağına aldığınız kızarmış balıkların üzerine gezdirin.


Balıkların sosu daha fazla çekmesini isterseniz kızarttığınız balıkları kaynamakta olan sosun içine atıp beş dakika kadar sosla beraber pişirebilirsiniz.

Sıcak olarak servis yapın. Afiyet olsun!