8 Aralık 2011 Perşembe
Mashuni Roshi (Maldivian Breakfast)
Mashuni Roshi, Maldivler kahvaltısının olmazsa olmazı. Ton balığına bazı malzemeler katılarak hazırlanan bu iç lavaş ekmeğin arasına sarılıp dürüm olarak, yanında sosis ve sade omletle sunuluyor. Şahsi görüşümü sorarsanız sosis bu tabağa hiç yakışmıyor ama omlet çok iyi tamamlıyor.
Mashuni Roshi yapmak için ihtiyacınız olan malzemeler:
- 1 konserve ton balığı (tercihen yağsız)
- 1 orta boy kuru soğan
- 1 acı sivri biber
- 1 su bardağı hindistancevizi rendesi (tercihen taze)
- 1/2 limon
- Tuz
Yapılışı:
Konserve ton yağlı ise bunu yağından arındırmak için bir süzgeçe boşaltın. Tadını kaybetmemesi için süzgeçteyken üzerine bir miktar sıcak su dökerek kalan yağın da akmasını sağlayın. Suda ton kullandıysan bu işleme gerek yok. Sadece süzmeniz yeterli. Ton balığının içindeki tüm sıvıyı iyice bırakıp kuru bir kıvam kazanması için diğer malzemeleri hazırlarken bunu süzgeçte bırakın. 1-2 saat güneşin altında kurutma imkanınız varsa bundan faydalanın.
Hindistan cevizini taze kullanıyorsanız kestiğiniz ceviz parçalarını rendenin ince tarafından geçirin. Bir su bardağını dolduracak kadar rendeleyin.
Soğanı soyun ve olabildiğince ince doğrayın. Sivri biberi yıkayıp acı tercihinize göre tohumlarıyla ya da tohumsuzlarını yine çok ince doğrayın. Doğradığınız sebzeleri bir kağıt havlu üzerine koyarak sularından arınmalarını sağlayın.
Tüm malzemeleri bir kabın içine koyun. Üzerine yarım limon suyunu gezdirin. Tuzunu ayarlayın ve iyice karıştırın.
Yanında lavaş ekmek ve omlet ile servis edin. Afiyet olsun!