27 Eylül 2012 Perşembe
Terbiyeli Sebze Çorbası
Malzemeler:
- 10 adet yeşil fasulye
- 1 adet kuru soğan
- 1 adet havuç
- 1 adet kabak
- 1 adet patates
- 2 avuç bezelye
- 3 çorba kaşığı riviera zeytinyağı
- 2 dolu çorba kaşığı un
- Tuz, karabiber
Terbiyesi için:
- 1 adet yumurta
- 1 limon suyu (ya da tercihe göre 3 yemek kaşığı yoğurt)
Yapılışı:
Yeşil fasülyeler, havuç, patates, kabak, soğan temizlenip hepsi ince ince doğranır. Bezelye taze ise ayıklanıp bir kenara ayrılır. Konserve kullanılıyorsa süzülür.
Derin bir tencereye su koyularak sebzelerin hepsi içine ilave edilir ve kaynamaya bırakılır.
Çorba için kullanılacak tencereye zeytinyağı koyup kızdırılır. İnce doğranmış soğan ilave edilip pembeleşinceye kadar kavrulur. Un ilave edilir ve bir süre daha kavrulur. Bir su bardağı soğuk su yavaş yavaş ilave edilerek karıştırılır. Topaklanmadan koyu bir kıvam elde edilir. Diğer tarafta kaynamış olan sebzeler suyuyla beraber buna ilave edilir.
Çorba pişip koyulaşmaya başladığında limonlu terbiye yapılacaksa yumurtanın sadece sarısı ve limon suyu ayrı bir kap içinde çırpılır. Yoğurtlu terbiye için bütün yumurta ve yoğurt çırpılır. Terbiye çorbaya ilave edilerek beş dakika daha kaynatılır. Tuz ve karabiber ilave edilerek ateşten alınır.