1 Aralık 2011 Perşembe

Ratatuy (Ratatouille)

Ratatuy'u seyrettiğimden beri aklıma takılıp duruyordu Fransızların bu sebze yemeğinin tarifi. İnternette biraz araştırınca gördüm ki benim gibi filmi seyrettikten sonra sevimli fare Remi usulü Ratatouille yapmaya kalkan çok kişi olmuş meğer. Buyrun tarifi..


Malzemeler:

1/2 kuru soğan, ince doğranmış
2 diş sarımsak, ince doğranmış
6 adet olgun domates
4 yemek kaşığı zeytinyağı
1 küçük patlıcan
1 orta boy kabak
1 orta boy sarı kabak
1 tane uzunca tatlı kırmızı biber
Tuz, karabiber, kekik
Servis için biraz mozarella peyniri

Yapılışı:

Fırını maksimuma ayarlayıp ısıtın. Kullanacağınız oval fırın kabını kalıp olarak kullanıp onu pişirme kağıdının üzerine ters şekilde koyun. Etrafını bir kalemle çizerek daha sonra bunu bir makas yardımıyla kesin. Kestiğiniz pişirme kağıdını daha sonra kullanmak üzere bir kenara kaldırın.

Domatesleri soyup püre haline getirin. Domates püresini fırın kabının dibine yayın. İnce doğranmış soğan ve sarımsakları domates püresinin üzerine serpiştirin. İki yemek kaşığı zeytinyağını da üzerine gezdirin. En son tuz ve karabiber serpin.

Patlıcanı, kabağı ve sarı kabağı uç kısımlarını kesip iyice yıkayın. Kırmızı biberin sapını ve tohumlarını biberi zedelemeden çıkarın ve yıkayın. Bunları 1 cm kalınlığında ince dilimler halinde doğrayın. Doğradığınız malzemeleri resimdeki gibi fırın kabının dış kısmından içe doğru hafif yatay şekilde sırayla ve sıkça dizin. Fırın kabı tamamen dolduğunda sebze artarsa bunları başka bir yemekte kullanmak üzere kaldırın.


Sebzelerin üzerine de 2 yemek kaşığı zeytinyağı gezdirin ve üzerlerine tuz, karabiber ve kekik serpin.

Fırın kabının üzerini aynı ebatta kestiğiniz pişirme kağıdıyla kapatın.

Sebzeler suyunu bırakıp fazla yumuşamayacak ölçüde pişinceye kadar, yaklaşık 45-50 dakika fırınlayın. Sebzelerin kenarlarının kahverengileşmemesine dikkat edin.

Ratatuy’unuzu üzerine rendelenmiş mozarella peyniri serperek sıcak olarak, yanında pirinç ya da bulgurla servis edin.