29 Kasım 2011 Salı

Ahtapotlu Pilav (Arroz de Polvo)

Akşam gelecek misafirler için elimdeki dondurulmuş ahtapotla ne yapabileceğimi araştırırken, Portekiz'in ünlü "Arroz de Polvo" (Ahtapotlu Pilav) tarifine ulaştım. Üstelik tarifi dondurulup çözülmüş ahtapotla yapmak gerektiği için oldukça da sevindim. Bunun ilk ahtapot tecrübem olması, ahtapotun kayış gibi olma potansiyeli ve başarısız olursam bunun direk misafirlerce denenecek olması beni gerdiyse de sonuç gerçekten muhteşemdi. Denemek isteyenler için buyrun tarifi:


Malzemeler (6 kişilik)
1 bütün ahtapot (dondurulup çözülmüş)
2 orta boy soğan (biri ahtapot suyu için, diğeri pilav için)
2 diş sarımsak
2 defne yaprağı
1/3 su bardağı zeytinyağı
1/3 su bardağı ince doğranmış maydanoz
2 çarliston biber
1 tatlı kırmızı ya da sarı biber
1 büyük domates
2,5 su bardağı yasemin pirinç
5 su bardağı ahtapot suyu
1 su bardağı beyaz şarap
Tuz

Yapılışı:

Ahtapotu satın alırken balıkçıdan baş kısmındaki iç organlarını temizlemesini isteyin. Ahtapotu derin dondurucuya atarak iyice dondurun. Pilavı yapacağınız gün çözülmesi için derin dondurucudan çıkartın ve suya yatırın. Dondurma işlemi ahtapotun etinin yumuşamasına yardımcı oluyor.

Çözülen ahtapotu iyice yıkayın. Derin bir tencereye 8 su bardağı suyu, ahtapotu ve kabuğu soyulmamış bir bütün soğanı koyarak orta ateşde kaynamaya bırakın. Su kaynamaya başladığında ateşi kısığa getirerek 1-1,5 saat boyunca ya da ahtapotun eti yumuşayıncaya kadar kaynatın.


Ahtapot piştiğinde kırmızı bir renk alan suyunu süzün. Pişmiş soğanı atın. Suyu daha sonra pilav yapımında kullanmak üzere bir kenara ayırın. Ahtapotun derisini yüzerek etlerini serçe parmağınızın ilk boğumu büyüklüğünde doğrayın.


Pilavı yapacağınız tencerede zeytinyağını ısıtın. İnce doğranmış diğer soğanı, sarımsakları ve biberleri ilave ederek kavurun. Mutfak makasıyla mümkün olduğunca ince kestiğiniz defne yaprakarını ilave edin. Soğanlar pembeleşmeye başlayınca doğradığınız ahtapotları ekleyin. Ardından kabukları soyulup ufak ufak doğranmış domatesi ilave edin. Domates suyunu çekmeye başlayınca bir bardak beyaz şarabı ekleyerek alkolü uçana kadar 3-4 dakika yüksek ateşte pişirin. Kenara ayırdığınız ahtapot suyundan 5 bardak alarak tencereye ilave edin ve yine yüksek ateşde kaynamaya bırakın.

2,5 su bardağı yasemin pirinci iyice yıkayıp süzün. Pirinçleri kaynamaya başladığında ahtapot suyunun içine dökün. Tuzunu ayarlayın. Su tekrar kaynamaya başladığında ateşi kısığa alın ve yaklaşık 20-25 dk. kısık ateşde pişirin. Pirincin üzeri göz göz olunca pilav pişmiş demektir. Tahta bir kaşıkla dibini kontrol edip suyunu çektiğine emin olunca tencereyi ocaktan alın. 15-20 dakika dinlendirdikten sonra üzerine ince doğranmış maydanoz serperek sıcak olarak servis edin.

Afiyet olsun!