- Kavanozun yarısını dolduracak kadar doğal elma artığı
- 2 litre temiz su
- 2 yemek kaşığı bal
- 1 yemek kaşığı kaya tuzu
- 2 litrelik kavanoz
- 2 litre temiz su
- 2 yemek kaşığı bal
- 1 yemek kaşığı kaya tuzu
- 2 litrelik kavanoz
Yapılışı:
Elmalar iyice yıkanır. Artıkları (kabukları ve çekirdekli iç kısımları) temiz bir kap içine alınır. Küçük bir cezvede kaya tuzu az miktarda suyla eritilir ve ölçülü soğuk suya ilave edilir. Bal da ilave edilerek su elma artıklarını hafif geçecek kadar kavanoza boca edilir.
Kabın üzeri bir tülbentle kapatılarak böcek, sinek girmesi engellenir. Kavanoz haftada bir karıştırılır. İlk haftadan sonra kavanoz çevresinde küçük sirke sinekleri görmeye başlarsınız bu normaldir. Bu tür sirkenin oluşması için en az iki ay süre gerekmektedir.
Sirke hazır olunca içerisinde bir tabaka mantar küfü oluşabilir. Buda normal bir durumdur bu tabaka bir maya tabakasıdır. Bu maya tabakasıyla; bal kullanmadan diğer yapacağınız elma sirkesini mayalayabilirsiniz.
Kabın üzeri bir tülbentle kapatılarak böcek, sinek girmesi engellenir. Kavanoz haftada bir karıştırılır. İlk haftadan sonra kavanoz çevresinde küçük sirke sinekleri görmeye başlarsınız bu normaldir. Bu tür sirkenin oluşması için en az iki ay süre gerekmektedir.
Sirke hazır olunca içerisinde bir tabaka mantar küfü oluşabilir. Buda normal bir durumdur bu tabaka bir maya tabakasıdır. Bu maya tabakasıyla; bal kullanmadan diğer yapacağınız elma sirkesini mayalayabilirsiniz.
Sirkeniz ne kadar çok beklerse o kadar kendine özgü ve kaliteli olur. Eğer sirkenizin kalitesini arttırmak isterseniz; 15- 20 gün sonra karışımı süzüp, oluşan sirke içine iki üç adet nohut, bir parça ekmek, az miktarda kaya tuzu atın ve kavanozun ağzını kapatarak 40 gün daha bekletin. Daha sonra süzün.