Malzemeler:
- 1 adet futbol topu büyüklüğünde sıkı beyaz lahana
- 2 adet normal boy ayva
- 10-15 adet kuru nohut
- 2 çorba kaşığı kaya tuzu
- 1,5 litre su
Yapılışı:
Ayvaları iyice yıkayıp kabuklu şekilde bir parmak kalınlığında halka halka doğrayın. Lahanayı ikiye bölün, yıkayın ve iyice süzdürün. Lahanayı el büyüklüğünde parçalara ayırın.
Büyük bir kavanozu bir kat ayva, bir kat lahana dizerek doldurun. Nohutları yıkayın ve bunları da kavanozun kalan boşluklarına serpiştirin.
Salamurayı hazırlamak için bir cezve içine 2 çorba kaşığı kaya tuzu ve su koyarak iyice erimesini sağlayın. Hazırladığınız tuzlu suyu 1,5 litre soğuk suya ilave edin. Hazırladığınız salamura suyu lahana ve ayvaların hava ile teması kesilene kadar kavanoza boca edin ve kavanozu ağzına kadar doldurun. Kullandığınuz kavanoza daha fazla su gerekirse aynı tuz su oranıyla ilave yapın.
Kavanozun ağzını sıkıca kapatın. Karanlık bir yerde 10 gün beklettikten sonra tüketmeye başlayabilirsiniz. Turşu bittikten sonra kalan suyu atmayın ve bundan bir su bardağını bir sonraki turşunuzun salamurasına ilave edin.