3 Aralık 2017 Pazar

Pizza hamuru

2 Pizzalık hamur için malzemeler:


  • 13 grams olive oil (1 tablespoon)
* 500 gr (3,5 su bardağı) tam buğday unu
* 338 ml (1,5 su bardağı) ılık su
* 8 gr (2 çay kaşığı) yaş ya da kuru maya
* 13 gr (1 yemek kaşığı) zeytinyağı
* 1 tatlı kaşığı toz şeker (tercihe bağlı)
* 1 çay kaşığı tuz

Hamurun hazırlanışı:
Hamur yoğuracağınız kaba kuru maya koyulur ya da yaş maya ufalanır. Üzerine ölçülü ılık su ilave edilir ve iyice karıştırılarak homojen bir kıvam elde edilir. Mayalı suya ölçülü şeker ve zeytinyağı ilave edilerek iyice karıştırılır. Ayrı bir kaba ölçülü un elenerek topak olması engellenir. Tuz da ilave edilerek karıştırılır. Sıvı karışıma eklenerek iyice yoğurulur. Hamur ağzı kapalı bir kaba koyularak 20 dakika dinlendirilir. Bu süre sonunda tekrar biraz yoğurulur. Hamurun ele yapışmaması için eller su dolu bir kapta ıslatılır. Kabın ağzı tekrar kapatılarak 20 dakika daha dinlendirilir. Ardından hamur iki parçaya ayrılarak içi zeytinyağı ile yağlanmış buzdolabı poşetlerine koyulur. Poşetlerin ağzı içlerinde boşluk ve hava bırakarak kapatılır ve buz dolabında en az 24 saat, en fazla 96 saat bekletilir. İdealde 2 gün sonunda hamur en gğzel şekilde mayalanır ve lezzetli hale gelir.

Bu süre sonunda hamur dolaptan çıkarılarak un yayılmış düz bir yüzeyde biraz yoğurulur ve pişirme kağıdı yayılmış bir tepsiye açılır.

Pizza sosunun hazırlanışı:
Bir pizza için, derin bir kaseye bir yemek kaşığı tercihen ev yapımı salça koyulur. Akışkan hale gelene kadar az su, zeytinyağı, bir tutam toz şeker, bir tutam tuz ve bir tutam kekik eklenerek iyice karıştırılır.

Hazırlanan sos yepsiye yayılmış hamurun üzerine yayılarak, önceden ısıtılmış 170 derece fırında 10 dk pişirilir. Ardından üzerine istenen pizza malzemeleri serilir ve pizza 20-30 dakika tekrardan fırınlanır.