21 Ağustos 2018 Salı

Bayram baklavası


Hamur malzemeleri:
- 5,5 orta boy su bardağı un (1kg’a yakın)
- 2 yumurta
- 1 su bardağı sıvıyağ
- 1 su bardağı süt
- 1 paket nişasta
- bir tutam tuz
Üzeri için:
- 250 gr margarin ya da tereyağı
Şerbeti için:
- 5 su bardağı şeker
- 4 su bardağı su
- yarım limon

Yapılışı:
Un yavaş yavaş eklenerek tüm malzemeler karıştırılır ve yumuşak kıvamlı bir hamur elde edilir. Hazırlanan hamur 8 eşit parçaya bölünür. Her 8 parça da ayrıca 5 eşit parçaya bölünür. Toplamda 40 ufak parça elde edilir. 


Bu parçalar çay tabağı büyüklüğünde açılır. Aralarına nişasta serpilerek beşli gruplar halinde üst üste koyulur. Toplam 8 adet beşli grup oluşturulur. 


Her beşli grup oklava ile tepsi genişliğinde açılır. Tepsi yağlanarak ilk kat serilir, üzerine bolca ince ezilmiş ara ceviz içi serpilir. Diğer katlar da aynı şekilde açılarak aralarına yine ceviz içi serpilir. 



En son kat da serildikten sonra baklava resimdeki gibi kesilir. Üzerine kızdırılmış margarin/tereyağ gezdirilir ve 180 derece fırında 30-45 dk altı üstü hafif kızarana kadar pişirilir.


Şerbet için ölçülü su ve şeker kaynatılır, en son yarım limon suyu da ilave edilerek bir iki taşım daha kaynatılır ve soğumaya bırakılır. Fırından çıkan sıcak baklavanın üzerine daha önceden hazırlanıp soğutulmuş şerbet dökülerek baklava soğumaya bırakılır.