12 Ekim 2010 Salı

Krem Karamel



Malzemeler:

- 4 yumurta
- 1,5 su bardağı süt
- Karışım için yumurta başına 2 yemek kaşığı toz şeker (8 yemek kaşığı)
- Karamel için 5-6 yemek kaşığı toz şeker ve çok az miktarda su
- 1 adet çubuk tarçın (isteğe bağlı)
- 1/3 limon kabuğu rendesi (isteğe bağlı)

Yapılışı:

Karameli hazırlamak için 5-6 yemek kaşığı toz şeker ve çok az miktarda su küçük bir tencereye koyulur. Tamamen sıvı hale gelip karamelize olana kadar çok kısık ateşte eritilir. Hazır olur olmaz, krem karamel için kullanılacak büyük bir kalıba ya da ayrı ayrı tek kişilik küçük kalıplara boşaltılır. Bu işlemi bekletmeden, hemen yapmak önemlidir çünkü karamel soğudukça hızlıca sertleşir.

Tarçın ve/veya limon kabuğu rendesi kullanılacaksa; küçük bir tencereye süt, çubuk tarçın ve limon kabuğu rendesi koyularak ateşe koyulur. Kaynamaya başlayınca ateşten alınarak birkaç dakika demlenmeye bırakılır. Bunların tercih edilmemesi durumunda sütün kaynatılmasına gerek yoktur.

Ayrı bir yerde geniş bir karıştırma kabında yumurtalar ve şeker köpürünceye kadar çırpılır. Ardından süt karışıma yavaş yavaş eklenerek çırpılır.

Karışım karamellenmiş kalıba/kalıplara boşaltılır. Karışım boşaltılırken kaplardaki karamelin soğumuş olması gerekir. Kalıbın/kalıpların ağzı alüminyum folyo ile kapatılarak içi su dolu bir tepsiye koyulur. Tepsideki su krem karamel kalıplarının yarısından biraz daha fazlasını kaplamalıdır. Ancak kalıpların içine su girecek kadar da çok olmamalıdır.

Karışım su dolu tepsi içinde, önceden 180 derecede ısıtılmış fırında 40 dakika boyunca su banyosuna bırakılır. Hazır olup olmadığını anlamak için bir kürdan batırılır. Kürdan temiz çıkarsa tatlı hazır demektir.

Pişen krem karameller fırından çıkarılarak oda sıcaklığında soğumaya bırakılır. Daha sonra buz dolabına alınarak soğuk servis yapılır.

2 yorum:

  1. basit malzemelerle hazırlanan bir tatlı.. çok da lezzetli görünüyor ama.

    YanıtlaSil
  2. Kesinlikle hem kolay hem de lezzetli :)

    YanıtlaSil