10 Şubat 2010 Çarşamba

Zeytinyağlı Bakla

Malzemeler:
- 1 kg taze bakla
- 1 adet kuru soğan
- 4 adet taze soğan
- 2 adet taze sarımsak
- 1/2 su bardağı ince kıyılmış maydanoz
- 1/2 su bardağı ince kıyılmış dereotu
- 2 yemek kaşığı un
- 1 çay bardağı zeytinyağı
- 1 tatlı kaşığı toz şeker ya da 2 adet kesme şeker
- Tuz

Servis için:
- 1/2 kg. yoğurt
- 4 diş sarımsak
- 1 tutam dereotu

Yapılışı:

Ayıklanıp iyice yıkanan baklaları kararmamaları için, 2 yemek kaşığı unla yoğurup üzerine 2 su bardağı su koyun ve en az yarım saat beklemeye bırakın.

Diğer tarafta kuru soğanı, taze soğanı, taze sarımsağı, maydanozu ve dereotunu çok ince doğrayın. Hepsini birbirine karıştırın.

Baklaları unlu sudan çıkarıp iyice yıkayın. Yayvan bir tencerenin dibine baklaların yarısını, araya yeşillik karışımının yarısını, üzerine baklaların geri kalanını ve en üste de karışımın geri kalanını serpin.

Bir kahve fincanı sıcak sıda şekeri eritin. Buna tuz ve zeytinyağını da ilave edip sosu baklaların üzerine gezdirerek dökün. Baklaların üzerine tencerenin üzerini tencere genişliğini olduğu gibi kaplayacak bir aluminyum folyo parçasıyla kenarlardam hava almayacak şekilde örtün. Tencerenin kapağını kapatın ve baklalar yumuşayıp, bıraktığı suyu çekene kadar çok kısık ateşte pişirin.

Pişmesine yakın suyunu kontrol edin. Eğer baklalar hala diri ve suyu az ise sıcak su ilave edin. Pişince kapağını hiç açmadan soğumaya bırakın. Servis yapılacak tabağa alıp, üzerine sarımsaklı yoğurt ve ince kıyılmış dereotu ile servis yapın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder