20 Aralık 2010 Pazartesi

Karidesli Kroket



İspanyol mutfağına ait bu tarif için;

Malzemeler:

- 500 gr karides
- 1/2 litre süt
- 50 gram margarin
- 50 gr. un
- 50 gr. rendelenmiş mozarella ya da emmental peynir
- Tuz, karabiber
- Galeta unu
- 1 yumurta
- Yarım limon
- Kızartmak için sıvıyağ (tercihen riviera zeytinyağı)

Yapılışı:

Karideslerin başlarını ve kabuklarını ayıklayın. Karideslerin etlerini bir gece boyunca buzdolabında dinlendirin. Başlarını ve kabuklarını ise daha sonra kullanılmak üzere muhafaza edin.

Derin bir tencerede sütü kaynatın. Karideslerin başlarını ve kabuklarını kaynamakta olan süte ekleyin. Bir müddet daha kaynatın. Tencereyi ocaktan alarak içindekilerle kapağı kapalı şekilde, oda sıcaklığında 30 dk. dinlenmeye bırakın. Bu sürenin sonunda sütü süzgeçten geçirin.

Beşamel sosu hazırlamak üzere derin bir tencerede margarini eritin. Buna un ekleyin ve sürekli karıştırarak hafif ateşde 5 dk. boyunca kavurun. Soğumuş sütü una ilave edin. Kaynayana kadar sürekli karıştırın. Karışım koyulaştıktan sonra hafif ateşde 2 dk. daha pişirin ve ocaktan alın.

Yarım limonun suyunu sıkın. Yumurtanın sarısını ayırın. Yumurtanın beyazını daha sonra kullanmak üzere bir kenara ayrın. Beşamel sosa limon suyunu, karidesleri, yumurta sarısını, peynir rendesini, tuzu ve biberi ekleyin.

Metal bir kabı birkaç damla sıvı yağla ıslatın. Karışımı bu kaba boşaltın. Üzerini plastik film ile kaplayın ve buzdolabında 1-2 saat soğumaya bırakın.

İki yemek kaşığı yardımıyla (aksi taktirde ellerinize yapışacağı için zorlanabilirsiniz) katılaşmış karışımdan parçalar alarak kroketlere şekil verin. Yumurtanın beyazını bir kasede çırpın. Yayvan bir tabağa bol un, bir diğer tabağa ise bol galeta unu koyun. Kroketleri önce una, sonra yumurta beyazına ve iyice süzüldükten sonra galeta ununa bulayın. Ardından birbirlerine değmeyecek şekilde kızgın yağda kızartın. Kızartma işlemi esnasında çok çabuk yanacakları için çok dikkati olun. Kızartılan kroketleri altına peçete yayılmış bir tabağa alarak yağ fazlasını süzün. Ardından servis tabağına alarak sıcak olarak servis edin.

NOT: Kroketlerim hem una hem de galete ununa bulanması içlerine yağın sızmasını engelleyecektir.