15 Aralık 2010 Çarşamba

Yumurtalı Köfte

 

Malzemeler: 

- 3 su bardağı ince bulgur (kısırlık) 
- 1 adet büyük soğan 
- 4 diş sarımsak 
- 1 demet maydanoz 
- 5 sap yeşil soğan 
- 1 su bardağı sıvı yağ 
- 1 yemek kaşığı tereyağı 
- 5 yumurta 
- 1 yemek kaşığı isot 
- 1,5 yemek kaşığı biber salçası 
- 1/2 yemek kaşığı domates salçası 
- 1 tatlı kaşığı kimyon 
- 1 tatlı kaşığı karabiber 
- 1 tutam tuz 

Yapılışı: 

Bulgur derin bir kap içinde kırmızı biber, karabiber ve tuz ile karıştırılır ve bire bir ölçüde kaynar su ile ıslanarak soğumaya bırakılır. Soğan ve sarımsak ince ince doğranıp zeytinyağında kavrulur. Ölçülü biber ve domates salçası kavrulmuş soğana ilave edilir. Karışım ıslanmış ve soğumuş bulgurun üzerine dökülerek iyice yoğurulur. Bulgurlar yumuşadıktan sonra önceden doğranmış yeşillikler (maydanoz, yeşil soğan) , kimyon ve tuz karışıma eklenerek beş dakika da böyle yoğurulur. 

Derin bir tavaya bir su bardağı sıvı yağ ve bir yemek kaşığı tereyağı koyularak iyice kızdırılır. Beş yumurta bir kapta iyice çırpılıp az miktarda tuz ekledikten sonra kızgın yağda omlet gibi kızartılır. Kızartılan yumurta yağdan çıkarılır. Kalan yağdan bir yemek kaşığı alınarak bulgurun üzerine gezdirilir. Yumurtanın yarısı da bulgura katılarak bir iki dakika yoğurulur. Yumurtanın diğer yarısı bulgurun içinde kaybolmayacak kadar az yoğurulduktan sonra birer tutam alınarak tabaklara köfteler dökülür. 

Bir diğer servis şekli de bulguru kısır gibi tek bir tabakta ortaya koymaktır. Bunun için yoğurulan bulgurun tamamı bir tabağa koyulup, yumurtanın ayrılan yarısı parçalanarak köftenin üzerine dökülür. Tere, semizotu, domates vs. eşliğinde sıcak servis yapılır.