10 Aralık 2010 Cuma

Mercimekli Haşhaşlı Börek



Malzemeler:

- 4 yufka
- 2 su bardağı mercimek
- 2 adet soğan
- 3 çorba kaşığı ezme haşhaş
- 1 su bardağı sıvı yağ
- 1 yumurta sarısı
- 2 çay kaşığı karabiber
- Tuz

Yapılışı:

Böreğin iç malzemesini hazırlamak üzere ölçülü mercimek bir gece önceden suda ıslanır. Ertesi iyice haşlanır. Mercimekler piştiğinde ocaktan alınarak süzülür.

Geniş bir tavada 2 adet ince doğranmış soğan bir miktar sıvı yağda kavrulur. Kavrulan soğana haşlanmış mercimek ilave edilir. Bir süre karıştırdıktan sonra içine tuz ve karabiber eklenir.

Böreğin sosu için ölçülü ezme haşhaş ve 1 su bardağı sıvı yağ karıştırılır.

Yufka yayılır. Üzerine haşhaşlı sos sürülür. Üzerine bir kat daha yufka yayılır. Bunun üzerinde de haşhaşlı sos sürülür. İki kat yufka, sigara böreğinin hazırlanışında olduğu gibi, üçgen şeklinde 8 parça elde edecek şekilde kesilir. Kesilmiş üçgen parçaların geniş uçlarına paçanga böreği kalınlığında olacak şekilde boylu boyunca ve bol miktarda iç malzeme koyularak rulo yapılır.

Diğer 2 yufka da aralarına sos sürülerek üst üste koyulur ve aynı işlem uygulanır.

Börekleri fırına vermeden önce üzerlerine sürmek üzere bir yumurta sarısı ve az miktarda sıvı yağ karıştırlır. Hazırlanmış börekler fırın tepsisine dizilerek üzerlerine yumurta sarısı sürülür. 180 derece fırında pişirilir. Sıcak ya da soğuk servis yapılabilir.