20 Aralık 2010 Pazartesi
Tavuklu/Jambonlu Kroket
İspanyol mutfağından Tavuklu/Jambonlu Kroket için;
Malzemeler:
- 1 litre kızartma yağı
- 4 kaşık un
- 2 yumurta
- 200 g ince doğranmış jambon ya da haşlanmış tavuk
- 3/4 litre süt
- 40 gr. margarin
- Galeta unu
- Tuz
Yapılışı:
Derin bir teflon tavada margarin eritilerek ölçülü un eklenir ve bir süre kavrulur. Ardından karışıma azar azar sıcak süt eklenerek iyice yedirilir. Karışım koyulaşıncaya kadar orta ateşte sürekli karıştırmak suretiyle pişirilir. En son bir tutam tuz ve ince doğranmış jambon ya da tavuk parçaları ilave edilir. Tavuk ve jambon birarada da kullanılabilir. Karışım, ince bir tabaka halini almasına imkan sağlayacak geniş bir kaba alınarak önce oda sıcaklığında 1 saat ve sonra buzdolabında 1-2 saat soğumaya bırakılır.
İki yemek kaşığı yardımıyla (aksi taktirde ellerinize yapışacağı için zorlanabilirsiniz) katılaşmış karışımdan parçalar alınarak kroket şekli verilir. Çukur bir kapta yumurta çırpılır. Yayvan bir tabağa bol galeta unu koyulur. Kroketler önce yumurtaya ve iyice süzüldükten sonra galeta ununa bulanır. Ardından birbirlerine değmeyecek şekilde kızgın yağda kızartılır. Kızartma işlemi esnasında çok çabuk yanacakları için ekstra dikkat gerektirir. Kızartılan kroketler altına peçete yayılmış bir tabağa alınarak yağ fazlası süzülür. Ardından servis tabağına alınarak sıcak servis edilir.