20 Aralık 2010 Pazartesi

Patatesli Omlet (Tortilla de Patatas)



İspanyolların ünlü omleti "Tortilla de Patatas" için;

Malzemeler (4 kişilik):

- 1 adet büyük soğan
- 3 adet çarliston biber
- 3 adet orta boy patates
- 4 yumurta
- Tuz
- 1 su bardağı sıvıyağ

Yapılışı:

Soğan ve patatesler soyularak hepsi halka halka doğranır. Biberlerin damarları temizlenerek iri parçalar halinde doğranır.

Derin bir kaba yumurtalar kırılır, az tuz ilave edilir ve iyice çırpılır.

Derin bir teflona 1 bardak sıvı yağ koyularak iyice kızdırılır. Soğanlar ve biberler birlikte kızartılır. Kevgirle süzülerek çırpılmış yumurtanın içine koyulur. Ardından aynı yağda patatesler kızartılır ve onlar da hafif kızarınca kevgirle alınarak yumurtanın içine koyulur.

Kızartma işlemi bittikten sonra tavada 3 yemek kaşığı kadar yağ bırakılarak gerisi boşaltılır. Yumurta kızartılan soğan ve patatesle iyice karıştırılır. Karışım tavaya boca edilerek üzeri bir spatula yardımıyla düzeltilir. Ateş en kısığa getirilerek (aksi taktirde içi pişmeyecektir) omlet ağzı açık şekilde 8-10 dakika pişmeye bırakılır. Ara ara bir çatal yardımıyla parçalamamaya özen göstererek hafifçe kaldırılır ve kontrol edilir.

Omlet yeterince kızardığında, tavanın genişliğinde büyük bir tabak omletin üzerine kapatılarak elbezi ya da tutacak yardımıyla tava ters çevirilir ve böylece omlet tabağa alınır. Omlet, pişmemiş yüzü tavanın altına gelecek şekilde dikkatlice tabaktan tavaya kaydırılır. 8-10 dakika da bu yüzün pişmesi için beklenir.

Tekrardan geniş bir tabak omletin üzerine kapatılıp tava ters çevrilerek, omlet tabağa alınır. Üçgen şeklinde 4 ya da 8 parçaya bölünerek sıcak ya da soğuk servis yapılır.

Bu tarifin farklı bir versiyonu için tık tık..