15 Mayıs 2011 Pazar
Ispatan Salatası
Malzemeler:
- 1/2 kg. irice doğranmış ıspatan otu
- 2 çorba kaşığı ince kıyılmış maydanoz
- 1 avuç suda ıslatılıp ufalanmış ceviz
- 3 orta boy domates
- 2 salatalık
- 1 adet orta boy kuru soğan ya da 2 sap taze soğan
- İnce kıyılmış 4 diş sarımsak ya da 2 sap taze sarımsak
- 1 limon ya da 2 yemek kaşığı nar ekşisi
- 1 çay kaşığı pul biber
- Zeytinyağı
Yapılışı:
Biraz tere, biraz roka, biraz kimyonu anımsatan kendine has lezzetiyle aşağıda resmi görülen ıspatan otunu ilkbahar ve sonbahar aylarında su kenarlarında bulabilirsiniz. Henüz çiçeklenmeden toplandığında çok daha lezzetli olur.
Salatada kuru soğan kullanılacaksa, soğan ince halka şeklinde doğranır ve acısına almak üzere tuzla hafifçe ovulur. Ardından sudan geçirilip acı suyu ve tuzu arıtılır ve daha sonra salataya eklenir.
Tüm diğer malzemeler ince doğranarak karıştırılır. Limon ya da tercihe göre nar ekşisi, tuz ve zeytinyağıyla karıştırıldıktan sonra üzerine kırmızı pul biber serpilir. Rakı mezesi olarak ya da yemeklerin yanında servis edilir.