18 Eylül 2017 Pazartesi

Ajoblanco (badem kreması)

Malzemeler:
- 300 gr. kabuksuz çiğ badem içi
- 2 diş sarımsak
- 1/2 bayat beyaz ekmek
- 150 mg en iyi kalite sızma zeytin yağı
- 2-3 yemek kaşığı elma sirkesi
- Tuz
- İstenen kıvamı yakalayacak kadar su

Üzerini süslemek için:
- Tercihe bağlı olarak domuz pastırması (ya da benzer şarküteri ürünleri)
- Yeşil elma, yeşil üzüm ve/veya badem taneleri
          
Yapılışı:

Bademleri blenderdan geçirerek un haline getirin.

Sarımsakları soyup ortadan ikiye bölün ve acı bir tat vermemesi için tam ortalarındaki filizlerini temizleyin.

Bayat ekmeği derin bir kap içinde suya yatırın. Sert kabuklarını temizleyin.

Sarımsakları, ölçülü sirkeyi, zeytin yağını, fazla suyunu aldığınız ekmek içini ve tuzu da ilave ederek tüm malzemeleri blenderdan geçirin ve pürüzsüz bir kıvam elde edin.

Ekmek üzerine sürerek yemek isterseniz krema kıvamında bırakın, soğuk çorba gibi tüketmek isterseniz istediğiniz yoğun kıvamı yakalayıncaya kadar biraz daha soğuk su ve isteğe göre tuz ilave din.

Badem kremasını küçük derin kaplara paylaştırın. Üzerini süslemek için domuz pastırmasını (ya da tercihe göre benzer bir şarküteri ürünü) ve/veya yeşil elmayı ufalayıp üzerine serpiştirin. Alternatif olarak yeşil üzüm ya da badem taneleriyle de süsleyebilirsiniz. Soğuk olarak servis edin.