18 Eylül 2017 Pazartesi

Limon kabuğu sirkesi

    Malzemeler:
     
    - 10 adet limonun kabuğu (limonları farklı tarifler için sıktığınızda kabuklarını buzlukta biriktirebilirsiniz)
    - 1 adet ayva (opsiyonel)
    - 3 litre su
    - 1 yemek kaşığı kaya tuzu
    - 1 kahve fincanı elma sirkesi

    Yapılışı:

    Limon kabuklarını küçük küçük doğrayın ve kavanoza koyun. Mayalanmasını hızlandırmak ve aroma vermek isterseniz bir ayvayı kabukları ve çekirdekleriyle beraber küp küp doğrayın ve bunu da kavanoza ilave edin.

    Bir tatlı kaşığı kaya tuzunu az miktar suyla cezvede kaynatın ve eritin. Bunu geri kalan ölçülü soğuk suya ilave edin. Sirkeyi de ekleyerek karıştırın. Hazırladığınız suyu limon ve ayvaların üzerine boca edin.

    Kavanozun ağzını hava alması için bir tülbentle kapatın. Serin ve karanlık bir yerde 40 gün muhafaza edin. Bu süre sonunda kavanozun üstünde bir küf tabakası oluşabilir, bu normaldir. Sirke hazır olduğunda süzerek kullanmaya başlayın.

    Limon sirkesini ev temizliğinde, sebze-meyveleri kimyasal artıklarından arındırmak üzere bunları yıkamakta ve limon niyetine çorbalarda kullanabilirsiniz.

    Bir su bardağı suya bir yemek kaşığı limon sirkesi ekleyerek bu suyla gargara yapabilir, böylece bakteri oluşumunu önleyerek ağız kokularını önler ve diş taşlarının temizlenmesini sağlayabilirsiniz.