18 Eylül 2017 Pazartesi

Salmorejo (domates kreması)

Malzemeler:
- 1 kilo domates
- 1 adet bayat ekmek
- 400 mg en iyi kalite sızma zeytin yağı
- 2 diş sarımsak
- Tuz

Üzerini süslemek için:
- 2 adet haşlanmış yumurta
- Domuz pastırması ya da tercihe bağlı olarak farklı bir şarküteri ürünü (salam, pastırma vs.)


Yapılışı:

Domatesleri iyice yıkayıp, sap kısmını temizleyerek tamamını blenderdan geçirmek üzere irice parçalara ayırın. Sarımsakları soyup ortadan ikiye bölün ve acı bir tat vermemesi için tam ortalarındaki filizlerini temizleyin. Ölçülü zeytin yağını ve tuzunu da ilave ederek tüm malzemeleri blenderdan geçirin ve pürüzsüz bir kıvam elde edin.

Bayat ekmeği derin bir kap içinde suya yatırın. Sert kabuklarını temizleyin. Ekmeğin iç kısmını elinizde iyice sıkarak suyundan arındırın ve bunları domates kremasına ilave edin. Tekrardan blender yardımıyla ekmeği de kremaya iyice yedirin.

Karışımı ince bir tel süzgeçten geçirerek kabasını alın. Pürüzsüz bir kıvam elde ettiğiniz domates kremasını küçük derin kaplara paylaştırın.

Üzerini süslemek için domuz pastırması ya da tercih ettiğiniz benzer bir şarküteri ürünü varsa bunu ufakça doğrayın. Haşlanmış yumurtayı da doğrayarak domates kremasının üzerini süsleyin ve soğuk olarak servis edin. Ekmeğin üzerine sürerek ikram edin.