9 Eylül 2009 Çarşamba

Kuruyemiş Sosunda Mantarlı ve Şaraplı Bonfile

Malzemeler (4 kişi):

Mantarlı kuruyemiş sosu için:
  • 300 gr. mantar (Ete eklemek üzere 10-15 tanesi bütün bırakılacak)
  • 100 gr. kuruyemiş (eşit ölçülerde badem, fındık ve çam fıstığı)
  • 2 sap pırasa
  • 4 diş sarımsak
  • 1 su bardağı konsantre süt
  • 1 tatlı kaşığı muskat
  • Taze sarımsak otu (ya da taze sarımsak)
  • Zeytinyağı
  • Karabiber, tuz

Diğer malzemeler:

  • 1 bütün dana bonfile (yaklaşık 1 kg)
  • 1 bardak kırmızı şarap
  • 1 tatlı kaşığı biberiye
  • 2 orta boy soğan
  • Karabiber
  • Zeytinyağı
  • Tuz

Yapılışı:

Kasaptan bütün alınan bonfile üzerindeki yağlar iyice temizlenir. Tuz ve karabiber serpilir.

Geniş bir teflon tavaya yarım çay bardağı zeytinyağı koyulur. Bonfile bütün olarak tavaya koyulur ve yüksek ateşde çevirerek her tarafının kızarması sağlanır. Bonfile kızardığı zaman ateş kısığa getirilerek biberiye eklenir. Eti çevirerek kızartmaya devam edilir ve dörde bölünmüş soğanlarla 10-15 adet mantar ilave edilir. Üzerine tuz serpilerek 1 bardak şarap eklenir. Et suyunu çekene kadar, arasıra çevirmek suretiyle pişirilir.

Bu esnada sos hazırlanmaya başlanır. Mantarların zarları temizlenerek dilimlenir. Pırasalar ve sarımsaklar soyulup doğranır. Kuruyemişler yağsız bir tavada kavrulur ve bir kenara ayrılır.

Bir tavaya 1/3 çay bardağı zeytinyağı koyularak pırasalar kavrulur. Ardından sarımsaklar ilave edilir. Sarımsakların kokusu çıkmaya başladığında mantarlar eklenir. Tuz ve karabiber eklenerek yaklaşık 5 dakika kavurmaya devam edilir. Karışıma konsantre süt, muskat ve kenara ayrılmış kuruyemişler eklenir. Arada bir karıştırarak suyunu çekmesi beklenir. Karışım koyulaştığı zaman hepsi mikserden geçirilerek krema kıvamında bir sos elde edilir.

Servis için, bütün olarak pişirilmiş bonfile isteğe göre ince ya da kalın dilimler halinde doğranır. Yelpaze şeklinde tabağa dizilir. Üzerine etin suyu gezdirilir. Tabağın kenarına kuruyemiş sosu koyularak üzerine ince doğranmış sarımsak serpilir. Bir diğer tarafa ise et ile birlikte pişirilmiş olan mantarlar ve soğanlar koyularak servis edilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder