9 Eylül 2009 Çarşamba

Oporto Soslu Mantarlı Bonfile

Malzemeler (4 kişilik):

  • 1 bütün dana bonfile (yaklaşık 1kg.)
  • 1 kg dilimlenmiş mantar
  • 16 adet arpacık soğan
  • 1 su bardağı Oporto şarabı (ya da herhangi bir beyaz şarap+çok az brandy)
  • 1 su bardağı et suyu
  • 1/2 demet ince dilimlenmiş maydanoz
  • 1 dolu tatlı kaşığı un
  • 1 tatlı kaşığı şeker
  • 3 yemek kaşığı beyaz sirke
  • 1 çay bardağı zeytinyağı
  • Yarım limon suyu
  • Tuz, karabiber



Yapılışı:

Kasaptan bütün alınan bonfile üzerindeki yağlar iyice temizlenir. Daha sonra bu uzun et parçası verevlemesine ve bir parmak kalınlığında (isteğe göre daha kalın olabilir) dilimlere ayrılır. Bir tabağa alınarak üzerine tuz ve karabiber serpilir.

Mantarların zarları soyularak dilimlenir ve kararmamaları için limonlu suda beklemeye bırakılır.

Arpacık soğanlar bütün bırakılarak sadece kabukları soyulur. Küçük bir tencere ya da tava içine yarım çay bardağı zeytinyağı, 1 tatlı kaşığı şeker ve 3 yemek kaşığı sirke koyulur. İyice karıştırdıktan sonra soğanlar eklenerek çok kısık ateşde, bunlar kızarıp yumuşayıncaya kadar pişmeye bırakılır.

Geniş bir teflon tava içine, yüksek ateşde, yarım çay bardağı zeytinyağı koyulur. Yağ ısındığında bonfile dilimleri dizilerek, sadece yüzeyleri kızarıncaya kadar ters yüz edilir. Kızaran bonfile dilimleri bir tabağa alınarak kenara ayrılır.

Teflon tavanın içindeki aynı yağa, dilimlenmiş mantarlar koyulur ve bunlar kızarana kadar karıştırılır. Mantarlar hafif kızarmaya başladığında 1 tatlı kaşığı un ilave edilerek bir müddet kavrulur. Unun kokusu çıktığında 1 bardak şarap ilave edilir ve 1-2 dakika kaynamaya bırakılır. Devamında 1 bardak et suyu ilave edilir. Mantarlar 15 dakika kadar, kısık ateşde, pişmeye bırakılır.

Mantarların sosu koyulaşmaya başladığında kenara ayırmış oldumuz bonfileler karışıma ilave edilir ve et ısınana kadar çok kısa bir müddet daha ateşde bırakılır. İnce kıyılmış maydanoz ilave edilirek iyice karıştırılır.

Servis etmek için, bonfile dilimleri tabağın kenarına yelpaze şeklinde dizilir. Üzerine bol mantar ve sos gezdirilir. Tabağın diğer kısmına kızarmış arpacık soğanlar koyularak servis yapılır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder