- 1 kg. dolmalık biber
- 3 adet domates
- 1 bardak pirinç
- 2 bardak su
- 2 küçük havuç rendesi
- 4 adet ortaboy soğan
- Yarım limon
- Şam fıstığı
- 1 avuç kuru nane
- 1 su bardağı zeytinyağı
- 1 tatlı kaşığı biber salçası
- Tuz
Yapılışı:
Pirinçler bir süre sucak suda bekletilir. Soğanlar ince kıyılır ve sönene kadar kısık ateşde, yağsız tavada çevrilir. Soğan sönünce zeytinyağı eklenerek, bir süre daha kavrulur. Fıstık eklenir ve soğanlar ölene kadar kavurmaya devam edilir. Öçülü domates salçası eklenerek biraz daha kavurduktan sonra, rendelenmiş havuç ilave edilir. En son pirinç, nane ve tuz eklenerek tencerenin kağaı kapatılır ve karışım dinlenmeye bırakılır.
Dolmalık biberlerin içleri temizlenir. Domatesler kabukları ile ikiye bölünür ve her bir yarım domates de dört eşit parçaya bölünür. Hazırlanan harç biberlerin içine gevşek bir şekilde ve üzerlerinde 1 parmak boşluk kalacak şekilde doldurulur. Biberlerin ağzı bir domatesin 1/8'i şeklinde doğranmış domates parçaları ile kapatılır. Doldurulan biberler derin bir tencereye dizilir. Yarım limondan 3-4 dilim kesilerek bunlar biberlerin üzerine dizilir. Tencereye 2 bardak kaynar su ilave edilir. Tencerenin kapağı kapatılarak orta ateşde pişmeye bırakılır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder