- 1/2 kg. dana bonfile
- 1 adet orta boy soğan
- 125 gr mantar
- 1 kadeh konyak (ya da beyaz şarap)
- 100 ml krema
- Yarım limon suyu
- Bir çay kaşığı tatlı toz kırmızı biber
- Zeytinyağı
- Karabiber ve tuz
Yapılışı:
Kasaptan bütün olarak aldığımız bonfilenin yağlarını iyice temizliyoruz. Tuz ve karabiber ile ovarak hazır hale getiriyoruz.
Geniş bir teflon tavaya 1/2 çay bardağı zeytinyağı koyarak, bütün bonfileyi yüksek ateşde çevirerek her tarafını iyice kızartıyoruz. Bonfile iyice kızardığı zaman tavadan çıkararak bir kenara ayırıyoruz.
Soğanları soyup ince ince söğüşlüyoruz. Mantarların zarlarını soyup isteğe göre dilimliyor ya da iriliklerine göre 2-4 parçaya bölüyoruz. Mantarların kararmasını önlemek için limonlu suya koyarak bekletiyoruz.
Etin tadını alması için, bonfileyi pişirdiğimiz yağın içine ince ince söğüşlenmiş soğanları ekliyoruz. Soğanları da yüksek ateşde sürekli karıştırarak kızartıyoruz. Soğanlar kızardığında doğranmış mantarları ilave ediyoruz. Mantarlar hafif kızarmaya başladığında konyağı (ya da beyaz şarabı) ilave ediyoruz. Alkol uçana kadar tahta bir kaşık yardımıyla mantarları karıştırıyoruz. Alkol tadı yok olduğunda ateşi kısağa alarak kremayı ve toz kırmızı biberi ekliyoruz.
Karışım kaynamaya başladığında bonfileyi ilave ediyor ve 30 dakika boyunca kısık ateşde pişmeye bırakıyoruz. Yarım saat sonunda (sosun çok koyulaşmaması için sıkça kontrol ediyoruz) bonfileyi çıkararak dilimler halinde kesiyoruz.
Eğer bonfile içinin az pişmiş olması isteniyorsa mantar sosu etsiz olarak ayrıca yapılarak dilimlenen bonfilenin yanında servis yapılabilir. Bu durumda bonfilenin sıcak olması için, etin pişirilme işlemi sona bırakılmalıdır.
Servis için bonfile dilimlerini tabağa yelpaze şeklinde dizerek, mantar sosunu etin üzerine gezdiriyor ya da isteğe göre etin yanına koyarak servis yapıyoruz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder