Malzemeler:
- 650 gr nohut
- 1,5 portakal suyu
- 3 limon suyu
- 1 su bardağı tahin
- 1 su bardağı zeytin yağı
- 1 su bardağı nohut suyu (kıvam vermek için ihtiyaç kadar kullanılacak)
- 2 diş sarımsak
- kimyon, tuz
- kırmızı pul biber
- ceviz
Geceden ıslattığınız nohutu yıkayın ve yumuşayıncaya kadar iyice haşlayın. Nohutlar piştikten sonra suyunu süzüp, bir bardağı daha sonra humusa kıvam vermek üzere bir kenara ayırın.
Süzdüğünüz nohutların zarlarını ayıklayın, bunun için nohutu derin bir kaba koyup akan musluğun altında ovalayın, nohutun zarları suyun üzerine çıkacak ve bu şekilde daha hızlı ayıklanacaktır.
Nohut suyu dışındaki tüm malzemeleri derin bir kaba koyup mikserle karıştırın. Daha sonra istediğiniz kıvamı alıncaya kadar yavaşça ayırdığınız nohut suyundan ilave edin. Mikserle pürüzsüz ve kremsi bir humus elde edeceksiniz. Daha iri parçalı bir humus istiyorsanız nohutları iyice yumuşayıncaya kadar kaynatıp, çatalla ezin.
Servis tabağına aldığınız humusun ortasında bir havuz açarak, içine kırmızı biber yaktığınız zeytinyağını dökün ve üzerine de ufalanmış cevizleri serpiştirin. Soğuk servis edin.