1 Şubat 2011 Salı

Domates Sosunda Balık Köfteleri



İspanyol mutfağına ait bu tarif için;

Malzemeler:

- 800 gr. mezgit balığı (ya da beyaz etli başka bir balık)
- 1 yumurta
- 1 yemek kaşığı krema (opsiyonel)
- 1 yemek kaşığı galete unu
- 3 diş sarımsak
- 2 adet soğan
- 4 orta boy olgun domates
- 4 adet çarliston biber
- 2-3 yemek kaşığı ince kıyılmış maydanoz
- 1/2 su bardağı beyaz şarap (opsiyonel)
- 1/2 su bardağı su (Şarap tercih edilmiyorsa su 1 bardak koyulmalıdır)
- Köfte harcını katılaştırmak ve daha sonrasında köfteleri bulamak için yeterince un
- Kızartma için sıvıyağ

Yapılışı:

Balığın kılçıklarını ve derisini temizleyin. Temizlenmiş balık etini bir soğan ve bir diş sarımsakla mikserden geçirerek ufalayın ve derin bir kaba alın. Karışıma ince kıyılmış maydanozu ve bir miktar tuzu da ekleyip yoğurun. Çırpılmış yumurtayı ve galete ununu da ilave edin. Köftelerin hazırlanabileceği kıvamı yakalamak için un ekleyin. Elde ettiğiniz harçdan ceviz büyüklüğünde parçalar alarak yuvarlak köfteler hazırlayın.

Geniş bir tavada bol sıvıyağı kızdırın. Köfteleri una bulayıp iyice kızartın. Kızaran balık köftelerini kağıt havlu üzerine koyarak fazla yağını akıtın ve bir kenara kaldırın.

Kızartma yaptığınız tavadaki yağ fazlasını dökerek diğer soğanı, sarımsakları ve çarliston biberleri doğrayıp kavurun. Soğanlar pembeleşince rendelediğiniz domatesi karışıma ilave edin. Tavanın ağzını kapatıp domatesler iyice ölene kadar pişirin. Yarım bardak su ve köftelere yumuşak bir tat vermesi için yarım bardak şarabı ekleyin. Şarap eklemek istemezseniz bunun yerine yarım bardak daha su ilave edin. Tuzunu ekleyin. Beş dakika daha yüksek ateşde kaynatın. Domates sosunu mikserden geçirip pürüzsüz bir sos elde edin.

Elde ettiğiniz sosu tekrardan tavaya alarak köfteleri içine katın. On dakika daha orta ateşde pişirin. Sıcak servis yapın.