1 Şubat 2011 Salı

İstiridyeli Somon Köfteleri



Yine İspanyol mutfağından bir tarif..

Malzemeler:

- 800 gr. somon balığı (isteğe göre beyaz etli bir balık da kullanılabilir)
- 400 gr. istiridye
- 1 yumurta
- 1 yemek kaşığı krema
- 1 yemek kaşığı galete unu
- 3 diş sarımsak
- 1 adet büyük soğan
- 1/2 su bardağı beyaz şarap
- 1/2 su bardağı balık suyu ya da aynı ölçüde suda eritilmiş 1 adet balık bulyon
- 2-3 yemek kaşığı ince kıyılmış maydanoz
- 2-3 yemek kaşığı ince kıyılmış dereotu
- Köfteleri bulamak için yeterince un
- Kızartma için sıvıyağ

Yapılışı:

İstiridyeleri 2-3 tatlı kaşığı şekerle tatlandırdığınız suya koyarak bir saat kadar bekletin. Bu işlem onları kusturacak ve içlerinde kalan kumu dışarı atmalarını sağlayacaktır. Bu süre sonunda istiridyeleri bir süzgeç yardımıyla bol suda yıkayın.

Balığın kılçıklarını ve derisini temizleyin. Temizlenmiş balık etini yarım soğan ve bir diş sarımsakla mikserden geçirerek ufalayın ve derin bir kaba alın. Karışıma ince kıyılmış dereotunu ve bir miktar tuzu da ekleyip yoğurun. Çırpılmış yumurtayı ve galete ununu da ilave edin. Köftelerin hazırlanabileceği kıvamı yakalamak için gerekmesi durumunda karışıma biraz un ekleyin. Elde ettiğiniz harçdan ceviz büyüklüğünde parçalar alarak yuvarlak köfteler hazırlayın.

Geniş bir tavada bol sıvıyağı kızdırın. Köfteleri una bulayıp iyice kızartın. Kızaran balık köftelerini kağıt havlu üzerine koyarak fazla yağını akıtın ve bir kenara kaldırın.

Kızartma yaptığınız tavadaki yağ fazlasını dökerek soğanın ince kıyılmış diğer yarısını ve yine ince kıyılmış diğer iki sarımsağı kavurun. Sarımsakların rengi değişmeden tavaya çiğden istiridyeleri ekleyin. Tavanın kapağını kapatın ve istiridyeler açılıncaya kadar pişirin. İstiridyeler açıldıktan sonra tavaya şarabı, balık suyunu ya da 1 su bardağı sıcak suda erittiğiniz tavuk bulyonu ve köfteleri ekleyin. Tavanın kapağını tekrar kapatın ve 10 dakika daha pişirin. Tavayı ateşden almadan beş dakika önce ince kıyılmış maydanozu köftelerin üzerine serperek kapağı yeniden kapatın. Sıcak servis yapın.