1 Şubat 2011 Salı

Yeşil Sosda İstiridyeli Balık ve Karides Köfteleri



İspanyol mutfağından, balık ve deniz mahsüllerinin lezzetini biraraya getiren bu muhteşem tarif için;

Malzemeler:

- 1 kg. fener balığı (ya da beyaz etli başka bir balık)
- 1/2 kg. karides
- 24 adet istiridye
- 4 diş sarımsak
- 1 adet acı kırmızı biber
- 1 demet maydanoz
- 1 yumurta
- 1 bardak beyaz şarap
- 1/2 limonun suyu
- Sütte ıslatılmış 2-3 dilim ekmek içi
- Un, tuz, beyaz biber
- Kızartma için sıvıyağ (tercihen riviera zeytinyağı)
- 5 su bardağı kendi hazırlayacağınız balık suyu

Balık suyu için malzemeler:

- Balığın başı, kılçıkları ve derisi
- Karideslerin kafaları ve kabukları
- 1 havuç
- 2 taze soğan
- 1 kereviz
- 2 yaprak defne

Yapılışı:

İstiridyeleri 2-3 tatlı kaşığı şekerle tatlandırdığınız suya koyarak bir saat kadar bekletin. Bu işlem onları kusturacak ve içlerinde kalan kumu dışarı atmalarını sağlayacaktır. Bu süre sonunda istiridyeleri bir süzgeç yardımıyla bol suda yıkayın.

Fener balığının başını, kılçıklarını ve derisini ayıklayın ve balığın etini doğrayın. Karidesleri de çiğden ayıklayın. Balığın ve karideslerin artıklarını, havucu, kerevizi, taze soğanları ve defneyi 5-6 su bardağı suyla iyice kaynatıp süzün. Buradan çıkaracağınız balık suyunu daha sonra kullanmak üzere bir kenara ayırın.

Ayıkladığınız balık ve karidesleri bir mikser kabına koyarak iyice ufalayın. Karışımı yumurta, 2 sarımsak, limon suyu, ince kıyılmış maydanozun 1/3'ini, bir tutam beyaz biber, tuz ve sütte ıslatılmış yeterince ekmek içiyle karıştırarak yoğurun. Köfteleri hazırlayacak kıvamı yakalamak için gerekmesi durumunda bir miktar un koyun.

Hazırladığınız köfteleri una bulayıp kızgın yağda iyice kızartın. Kızaran köfteleri kağıt havlu üzerine alarak yağ fazlasından arındırın.

Derin bir tavaya zeytinyağını koyarak ince dilimlenmiş diğer iki sarımsağı ve ince doğranmış kırmızı biberi kızartın. Sarımsaklar kızarmaya başladığında beyaz şarabı ekleyin ve alkolün uçması için bir müddet kaynamaya bırakın. Ardından kızarttığınız köfteleri karışıma ilave edin ve köftelerin üzerini kapatacak kadar balık suyu koyun. Ağır ateşde 20 dakika pişirin.

Tavayı ateşden almadan 5 dakika önce istiridyeleri ve maydanozun geri kalanını ekleyin. Köftelerin ununun sosu koyulaştırması ve yemeğin dibine tutmaması için, tavayı yuvarlak ve yumuşak hareketlerle ara ara karıştırın. Daha yoğun bir lezzet için yemeği birgün beklettikten sonra sıcak olarak servis edin.