11 Şubat 2011 Cuma

Patlıcanlı Alt-Üst Açma Böreği


Rumeli mutfağından bu nefis ev böreği için;

Hamur malzemeleri:
- 750 gr. un
- Aldığınca ılık su
- 1/2 çay bardağı sıvı yağ
- Bir tutam tuz

İç malzemeleri:

- 5 orta boy patlıcan
- 4 adet domates
- 4 adet çarliston ya da 8 sivri biber
- Tuz ve karabiber

- Hamurların arasına sürmek için 250 gr eritilmiş margarin ya da tereyağı

Yapılışı:

Öncelikle patlıcanların kabuklarını soyup küp küp doğrayın. Acısını atması için yarım saat kadar tuzlu suda bekletin. Bu süre sonunda bol suyla yıkayıp süzün. Patlıcanları kızgın yağda hafif kızartın. Kızaran patlıcanları süzerek bir kenara ayırın. Biberlerin tohumlarını temizleyip ince doğrayın. Domateslerin kabuklarını soyup küçük küçük doğrayın. Geniş bir teflon tavada biberleri bir müddet kavurun ve domatesleri ilave edin. Domatesler suyunu bırakıp çektikten sonra, hala biraz suluyken kızarmış patlıcanları karışıma ilave edin. Beş dakika sonra tuzunu ve karabiberini koyup ateşden alın ve soğumaya bırakın.


Hamur malzemelerini karıştırarak kulak memesinden biraz daha yumuşak kıvamda bir hamur elde edin. Ellerinizi az miktar unlayarak hamurdan mandalina büyüklüğünde, çift sayıda bezeler koparın.


Bezelerin yarısını yine un ve oklava yardımıyla derin bir çorba tabağı genişliğinde açın (üst sol resim). Açtığınız hamurlardan ilkini alarak üzerine bir yemek kaşığı yardımıyla eritilmiş margarinden dökün ve iyice yayın Yağlanmış hamurun üzerine açtığınız hamurlardan bir kat daha kapatın. İki hamurun kenarlarınızı parmaklarınızla sıkıştırın ve bunun üzerine de eritilmiş yağdan sürün(üst sağ resim). Bu şekilde açtığınız hamurları yavaş yavaş aralarına yağ sürerek üst üste koyun. Hamur kalınlaştıkça kenarlarını sıkıştırırken aynı zamanda da hamuru yırtmamaya dikkat ederek daireyi genişletecek şekilde yanlardan gerin (alt sol resim). Son katlara yaklaştığınızda üzerinde çalıştığınız hamur, önceden açmış olduklarınıza oranla çok daha büyük olacaktır. Bu durumda üstüne yeni hamur katlarını yerleştirirken onları kenarlarından gererek koymanız gerekecektir. (alt sağ resim).


Bezelerin yarısıyla açtığınız hamur katlarının tümü bitip elinizde tek bir büyük hamur oluştuğunda, bunu tepsi ebadında biraz daha büyütmeniz gerekecek. Ellerinizi yumruk yapıp aşağıdaki resimlerde gözüktüğü gibi hamuru narince esnetin.


Hamuru yağlanmış tepsiye yayarak kenarlarını harcı koruyacak şekilde hafif yükseltin. (üst sol resim). Hazırladığınız içi hamurun üzerine yayın (üst sağ resim). Geri kalan bezeleri de aynı şekilde açıp tek bir hamur haline getirdikten sonra bunu da üst kat olacak şekilde tepsinin üzerine döşeyin. Alt ve üst katları birleşme yerlerinden burarak kapatın. (alt sol resim). Böreğin kenarları tamamen kapandığında eritilmiş margarinin kalanını da böreğin üzerine iyice yayın (alt sağ resim).


Önceden 175 derece ısıtılmış fırında üzeri kızarıncaya kadar yaklaşık 40 dakika pişirin. Sıcak ya da soğuk servis edin.