1 Şubat 2011 Salı

Domates Yatağında Ton Balığı



Yine İspanyol mutfağından bir lezzet.. Bu tarifi yapmak için etinizi, ton balığının alt kısmında, başının bittiği yerde bulunan üçgen şeklindeki bölgeden seçmenizi tavsiye ediyorum. Bu bölge ton balığının en makbul yeridir ve diğer yerlerindeki etlerden çok daha yumuşak ve lezzetlidir.

Malzemeler (4 kişi)

- 1 kg taze ton balığı
- 8 adet olgun domates
- 1 baş sarımsak
- 2 adet orta boy soğan
- 300 ml sızma zeytinyağı
- 50 ml üzüm sirkesi
- Tuz, kekik, fesleğen.

Marine malzemeleri (opsiyonel):

- 3 defne yaprağı
- 1/3 çay bardağı Oyster Souce
- 1/3 çay bardağı zeytinyağı

Yapılışı:

Ton balığının kılçıksız etini yaklaşık iki parmak kalınlığında filetolar halinde hazırlayın. Marine edilmeden de yapılabileceği gibi, tercih etmeniz durumunda filetoları derin bir kap içine aralarına defne yaprakları koyarak dizin. Üzerine Oyster Souce ve zeytinyağı gezdirin. Bu şekilde 3 saat buzdolabında bekletin.



Domateslerin bütün halde kabuklarını soyun. Hepsini bir fırın kabına koyun. Bir baş sarımsağı da temizlemeden fırın kabına ekleyin. Ölçülü zeytinyağı ve sirkeyi ilave edin. Baharatları ve tuzu ekleyin. Domateslerin durumuna bağlı olarak bir ila bir buçuk saat boyunca 140ºC fırında pişirin.



Domatesler iyice piştiğinde bunları fırından çıkarıp bir bıçak yardımıyla iyice ezin. Sarımsakların lezzetinden yararlanmak için baş sarımsağı ortasından kesin ve yine bir bıçak yardımıyla pişmiş sarımsakları içinden çıkarın. Sarımsakları da domates püresine ilave edin. Keskin bir tat isterseniz, domateslere fırın kabında kalan zeytinyağı ve sirke karışımından bir miktar ekleyebilirsiniz.

Küçük bir tavada az miktar zeytinyağını kızartın. İki adet soğanı soyup bunları söğüş doğrayın. Kızgın yağda iyice pembeleşene kadar kızartın.

Ton filetolarını bir teflon tavada her iki yüzü de iyice kızaracak şekilde pişirin. Tabağın altına domates sosunu, üzerine ton dilimini ve en üste de soğanları koyarak sıcak servis edin.