31 Ocak 2011 Pazartesi

Ispanaklı Pilav



Malzemeler:

- 400 gr. ıspanak
- 3 su bardağı baldo pirinç
- 5 su bardağı su
- 1 büyük soğan
- 2-3 diş sarımsak
- 1/2 çay bardağı çam fıstığı
- 1/2 çay bardağı riviera zeytinyağı

Yapılışı:

Ispanakları yıkayın ve suyu iyice süzüldükten sonra doğrayın. Soğan ve sarımsakları soyun ve onları da doğrayın.

Geniş bir teflon tavada zeytinyağının yarısını kızdırın. Soğan ve sarımsakları bir müddet kavurun. Soğanlar şeffaflaşmaya başladığında doğranmış ıspanaklar da ilave ederek ateşi açın. Ispanaklar ölünceye kadar kavurmaya devam edin. Ispanaklar ölünce tavayı ateşden alarak biraz ılımaya bırakın. Ilıdığında karışımı miksere koyup içine yarım su bardağı su ekleyin ve iyice karıştırarak pürüzsüz bir kıvam elde edin. İşlem bittiğinde elinizde yaklaşık 1,5 su bardağı karışım olacak.

Pilavı yapacağınız tencereye zeytinyağının kalanını koyup kızdırın. Çam fıstıklarını pembeleşene kadar kavurun. Ölçülü pirinci ekleyip bir müddet de pirinçle beraber kavurun. Ardından mikserden geçirdiğiniz ıspanağı pirince ekleyip iyice karıştırın.



Pilav için kullanacağınız ölçü 1 bardak pirince 2 bardak su olmalı. Ancak elde ettiğiniz 1,5 bardaklık ıspanaklı karışımı da bu ölçüden düşmeniz gerekiyor. Bu durumda ıspanağa ilaveten 4,5 su bardağı daha su ekleyin ve toplamda 6 bardağı (1,5 su bardağı ıspanak karışımı + 4,5 su bardağı su) tamamlayın. Tuzunu da ekleyip pilav suyu kaynayana kadar yüksek ateşde, kaynamaya başladıktan sonra kısık ateşde pişirin. Pilavın üzeri göz göz olup suyunu çektiğinde ateşden alarak dinlenmeye bırakın.

Sıcak olarak balık, tavuk ya da etin yanında servis edin.