12 Eylül 2021 Pazar



KARPUZ KABUĞU REÇELİ

Malzemeler:

- 1 küçük karpuzun (1,5 kg) kabukları

- 4 su bardağı şeker

- 4 su bardağı su

- 1 tatlı kaşığı karbonat

- 6 adet karanfil

- 1/2 limon suyu

- 1 limonun rendelenmiş kabukları

- 1/2 çay kaşığı limon tuzu

Yapılışı:

Karpuz kabuklarının dış yeşil zarları soyularak etsiz beyaz kısımları uzun ince dökdörtgen şekilde doğranır. Derin bir kaba koyularak üzerlerini geçecek kadar karbonatlı su eklenerek iyice karıştırılır. Akşamdan buzdolabına koyularak sabaha kadar bekletilir. Sabah 3 kez yıkanır. Ardından karpuz kabukları bir tencerey alınarak üzerini geçecek kadar su koyulur ve kaynamaya bırakılır. Kaynamaya başladıktan 2 dakika sonra ocaktan alınarak süzülür. Reçelin yapılacağı tencereye ölçülü su, şeker, karanfil ve limon kabuğu rendesi koyularak yüksek ateşte kaynayıp şekerin erimesi sağlanır. Şeker eriyince sıvı karışıma süzülmüş karpuz kabukları da eklenerek kaynayana kadar yüksek ateşte, kaynadıktan sonra orta ateşte pişirmeye devam edilir. Karpuz kabukları şeffaflaşınca içine limon suyu ve limon tuzu eklenir ve 20 dakika daha orta ateşte pişirilir. Ardından altı kapatılarak sıcakken kavanozlara alınır. Reçel toplam 25-30 dakikada hazır olacaktır.