Kelle Paça Çorbası
Malzemeler:
- 4 kuzu dili
- 4 kuzu paça
- 1 kuzu kelle
- 1 kalıp işkembe
- 2 orta boy kuru soğan
- 8 diş sarımsak
- 1/2yemek kaşığı biber ve 1 yemek kaşığı domates salçası
- 1 su bardağı nohut (opsiyonel)
- Tuz
Yapılışı:
Kelle ve dil suya koyulur, 1 saat bekletilip, kanı
alındıktan sonra iyice yıkanır. Tencereye alınarak üzerini örtecek kadar su koyulur. Tuz, 4 diş sarımsak, bir bütün soğan içine eklenip kaynamaya bırakılır. Orta ateşte kafa kemikleri ayrılana kadar pişirilirir. Piştekten sonra etler bir tabağa alınarak soğumaya bırakılır. Soğuduktan sonra etler kemiklerden ayrılır ve dilin
kabuğu soyularak hepsi ufak ufak sote edilir. Tencerede kalan su süzgeçten
geçirilip bir kenara ayrılır.
İşkembe suya koyulup bekletilir. Bu arada paça iyice yıkanır, bir saat suda bekletilip sonrasında suyu dökülür ve yıkanır. Bir tencereye bir bütün soğan, 4 diş sarımsak ve az tuz koyularak pişirilir. Paçalar kemiğinden ayrılınca altı kapatılıp soğumaya bırakılır. Soğuduktan sonra kemiklerinden ayıklanıp küçük sote doğranır ve diğer ete ilave edilir. Suyu da aynı şekilde süzülüp diğer suya eklenir. Et sularının üzerinde biriken yağ tabakası alınıp atılır. Çiğden işkembe süzülüp küçük doğranır. Bu da ete eklenir.
Nohut koyulacaksa akşamdan ıslanarak sabah suyu sülüp sertliği gidecek kadar tek başına haşlanır.
Tüm etler ve isteğe bağlı orta kıvamda pişmiş nohut et suyuna ilave edilir ve kısık ateşte işkembe onların kıvamına gelene kadar pişirilir.
Ayrı bir tavada domates v biber salçaları sıvı yağda kavrulur ve pişen etin suyuna eklenir. Sarımsak ezilip sirkede sos yapılır, yerken yanında servis edilir.