6 Ocak 2011 Perşembe

Badem Soslu Köfte



Malzemeler: (4 kişilik)

- 1/2 kg köftelik kıyma
- 1 dilim kuru/bayat ekmek ya da 2 çorba kaşığı galete unu
- Ekmek dilimlerini ıslatmak için 1/3 su bardağı süt
- 1 yumurta
- 2 diş sarımsak
- Bir tutam maydanoz
- Tuz
- Beyaz biber ya da karabiber
- Köfteleri bulamak için un
- Köfteleri kızartmak için sıvıyağ

Sos malzemeleri:

- 30 gr. çekilmiş badem
- 1 kalın kuru/bayat ekmek dilimi
- 2 diş sarımsak
- 1 su bardağı beyaz şarap
- 1/2 su bardağu su
- 1 adet et bulyon
- Bir kaç safran yaprağı ya da yarım çay kaşığı toz safran
- Bir tutam maydanoz

Yapılışı:

Derin bir kaba kıyma, çırpılmış yumurta, sütte ıslatılmış ekmek içleri, ince kıyılmış sarımsak ve maydanoz, bir tutam beyaz biber ve tuz koyularak iyice yoğurulur. Ceviz büyüklüğünde parçalar alınarak top şeklinde köfteler hazırlanır. Köfteler una bulanarak bir tabağa dizilir.

Tavada yağ kızdırılır. Köfteler yağda kızartılır ve bir peçete üzerine alınarak yağ fazlasının süzülmesi sağlanır.

Derin bir tencereye aynı yağ koyularak kızdırılır. İnce kıyılmış sarımsaklar, ufalanmış kalın ekmek dilimi ve bir süre sonra çekilmiş badem yağa koyularak kısa bir süre kavrulur. Sosun tadını acılaştırabileceği için çok fazla kızartmamaya dikkat edilmelidir. Ardından şarap, su, safran yaprakları/toz safran ve et bulyon eklenerek iyice karıştırılır. En son kızarmış köfteler de karışıma katılır ve tencerenin kapağı kapatılarak orta ateşte on onbeş dakika pişmeye bırakılır. Köfteleri ocaktan almadan beş dakika önce tencereye ince kıyılmış maydanozlar da ilave edilir. Köfteler sıcak servis edilir.