6 Ocak 2011 Perşembe

Haluj (Çerkez Mantısı)


Malzemeler:

Hamur malzemeleri:
- 750 gr un
- 1,5 tatlı kaşığı tuz
- ılık su

İç malzemeleri:
- 1 baş kuru soğan
- yarım çay bardağı zeytinyağı
- 1 yemek kaşığı pulbiber
- 1,5 kg patates, haşlanmış ve püre haline getirilmiş

Sos malzemeleri:
- 3 yemek kaşığı tereyağı
- 3 tatlı kaşığı pulbiber
- Yoğurt

Yapılışı:

Un ve tuz karıştırılarak azar azar ılık su ilave edilir. Hamur mantı hamuru kıvamında yoğurulur. Hamur üç bezeye ayrılarak üzerine nemli bez örtülür ve on-onbeş dakika dinlendirilir.

Derin bir tavaya yarım çay bardağı zeytinyağı koyularak kızdırılır. Bir baş soğan ince kıyılarak zeytinyağında öldürülür. Bir yemek kaşığı pulbiber ilave edilerek kavurmaya devam edilir. Soğanlar daha önceden haşlanıp püre haline getirilmiş patateslerle karıştırılarak bir kenara ayrılır.

Dinlendirilmiş hamur bezelerinin her biri, mantı hamurundan biraz daha kalınca açılır. Hamur üzerinde bir kavanoz kapağı ya da fincan yardımıyla büyükçe daireler kesilir. Dairelerin yarısına bir tatlı kaşığı patatesli içten koyularak diğer yarısı bunun üzerine kapatılır. Patateslerin dışarı çıkmaması için kenarları iyice kapatılır. Halujlar altına kağıt havlu serilmiş bir tepsiye birbirlerine değmeyecek şekilde dizilir.

Derince bir tencereye su koyularak kaynatılır. Tuz eklenir. Halujlar kaynayan suya atılarak haşlanır. Pişen halujlar kevgirle sudan alın.

Sos için tereyağı eritilip pulbiberle karıştırılır. Servis tabağına alınan halujların üzerine çırpılmış yoğurt ve bunun üzerinde de pulbiberli yağ gezdirilir. Sıcak servis edilir.