6 Ocak 2011 Perşembe

Belem Pastası



Portekiz mutfağının en karakteristik lezzetlerinden, Lizbon'a gidince yemeden dönülmemesi gereken "Pastéis de Belém", 8 cm çapındaki kremalı turtalardan ibaret. Dünya üzerinde sadece üç kişinin bildiği orjinal tarif, son 200 yıldır bir sır gibi saklanıyor.. Milföy hamurunun çok benzeri olan hamuru da, kendine has kreması da iki gün süren bir çalışmayla kapalı kapılar ardındaki "oficina do segredo" (sır odası) denen yerde hazırlanıyor. İşte damak tadına ve mutfağına güvenenlerce ortaya atılan, orjinale en yakın tarif;

Malzemeler:

Hamur malzemeleri:
- 300 gr. un
- 250 gr. margarin
- Tuz ve su

Krema malzemeleri:
- 1/2 litre süt
- 9 yumurta sarısı
- 10 yemek kaşığı toz şeker
- 1 paket instant süt tozu
- 1 tatlı kaşığı un
- 1 tatlı kaşığı mısır unu
- İstenen miktarda kabuk tarçın
- 1 limon kabuğu rendesi
- 2 tatlı kaşığı vanilya
- Sarı gıda boyası

Hamurun yapılışı:
Un, tuz ve su karıştırılarak iyice yoğurulur. Margarin üç parçaya ayrılır. Hamur düz bir zemin üzerinde açılır, margarinin üçte biri bunun üzerine yayılır ve hamur rulo şeklinde katlanır. Bu işlem iki defa daha, margarin bitinceye kadar tekrarlanır. Hamur 20 dakika dinlendirilir ve ardından 2 cm kalınlığında açılarak iri daireler halinde kesilir. Kesilen daireler küçük kek kalıplarına yerleştirilir.

Kremanın yapılışı:
Bir paket süt tozu ılık süte yedirilir. Yumurta sarıları şeker ve gıda boyasıyla çırpılır ve buna süt tozu ile karıştırılmış süt, tarçın, limon kabuğu, un, mısır unu ve vanilya eklenerek iyice karıştırılır. Karışım koyu bir krema elde edilinceye kadar pişirilir. Hazırlanan krema her bir hamur porsiyonunun içine çok doldurmadan dökülür. Önceden ısıtılmış 180 derece fırına koyularak üzerleri iyice kızarana kadar pişirilir. Soğuk ya da sıcak servis edilebilir. İsteğe göre üzerine pudra şekeri ya da tarçınla servis edilir.