20 Ocak 2011 Perşembe
Marine Köpekbalığı Kızartması
İspanya'nın Endülüs Bölgesine ait, orjinal adıyla "Cazón en Adobo" için;
Malzemeler:
- 1 kg. temizlenmiş, kılçıksız köpekbalığı (ya da bol ve beyaz etli, kılçıksız herhangi başka bir balık -mezgit vs.-)
- 4 diş sarımsak
- 1 su bardağı üzüm sirkesi
- 1/2 çay kaşığı tatlı kırmızı toz biber
- 1 çay kaşığı kekik
- 2 defne yaprağı
- Tuz
- Kızartma için un
- Kızartma için sıvıyağ
Yapılışı:
Derisi ve kılçıkları temizlenmiş köpekbalığını iri kuşbaşı şeklinde doğrayın.
Derin kabın içine bir bardak sirkeyi, havanda tuzla dövülmüş sarımsakları, kırmızı toz biberi, kekiği ve defne yapraklarını koyarak iyice karıştırın. Karışımın içine kuşbaşı doğranmış balığı yatırın.
Damak zevkine göre balığın sosta ne kadar kalacağına karar verin. Hafif lezzetlerden hoşlanıyorsanız 1 gün, biraz daha belirgin bir tat arıyorsanız 2 gün, çok sert lezzetlerden hoşlanıyorsanız en fazla 3 gün bekletebilirsiniz.
Balık dilimlerini kızartmak üzere sostan çıkararak temiz bir mutfak bezinin arasında fazla suyunu alın. Kağıt havlu kullanacak olursanız balıklar tüm suyunu kaybeder, bundan kaçının.
Balıkları una bulayarak kızgın yağda kızartın. Yanında sade mayonez, mayonez ve ketçabı karıştırarak hazırlayacağınız pembe sos ya da dilediğiniz başka bir sosla sıcak servis edin.