6 Ocak 2011 Perşembe

Beyaz Soslu Köfte



Malzemeler: (4 kişilik)

- 1/2 kg köftelik kıyma
- 1 dilim kuru/bayat ekmek ya da 2 çorba kaşığı galete unu
- Ekmek dilimlerini ıslatmak için 1/3 su bardağı süt
- 1 yumurta
- 2 diş sarımsak
- Bir tutam maydanoz
- Tuz
- Karabiber
- Köfteleri bulamak için un
- Kızartmak için sıvıyağ

Sos malzemeleri:
- 1 orta boy soğan
- 1 su bardağı sıcak suda eritilmiş et bulyon ya da et suyu
- 1/2 su bardağı beyaz şarap (opsiyonel)
- 1 yumurta sarısı
- 1/3 su bardağı zeytinyağı

Yapılışı:

Derin bir kapta kıyma, süt, yumurta, galete unu veya ekmek içi, havanda dövülmüş sarımsak, ince kıyılmış maydanoz, tuz ve karabiber iyice yoğrulur. Ceviz büyüklüğünde parçalar alınarak top şeklinde köfteler hazırlanır. Köfteler una bulanarak bir tabağa dizilir.



Tavada yağ kızdırılır. Köfteler yağda orta derecede kızartılır.



Kızaran köfteler bir peçete üzerine alınarak yağ fazlasının süzülmesi sağlanır.

Derin bir tencereye zeytinyağı koyularak kızdırılır. Çok ince kıyılmış soğan yağda kavrulur. Soğanlar şeffaflaştığında buna yarım su bardağı beyaz şarap ve bir bardak et suyu/sıcak suda eritilmiş et bulyon eklenir. Ara ara karıştırmak suretiyle sos beş dakika kadar orta ateşde pişirilir. Kıvamının çok koyu olmaması için gerekiyorsa biraz daha et suyu ilave edilir.

Kızarmış köfteler karışıma katılır ve tencerenin kapağı kapatılarak orta ateşte beş-on dakika pişmeye bırakılır. Pişmeye yakın köftelerin üzerine iyice çırpılmış bir yumurta sarısı gezdirilerek bu sosa iyice yedirilir. Köfteler patates kızartması, salata ya da pirinç pilavının yanında sıcak servis edilir.