20 Ocak 2011 Perşembe

Mezgitli ve Karidesli Tatlı Kırmızı Biber Dolması



İspanyol mutfağına ait bu tarif için;

Malzemeler: (10 biber için)

- 2 kavanoz köz biber (Orjinal tarif köz biberle olsa da, bunun yerine taze kırmızı biber ya da haşlanmış kuru kırmızı biber kullanacak olursanız sonuç çok daha lezzetli olacaktır.)
- 500 gr mezgit
- 40 adet ayıklanmış çiğ karides
- 300 ml süt
- 2 yemek kaşığı un
- 1 yemek kaşığı margarin
- 1/4 çay kaşığı muskat cevizi tozu

Sos malzemeleri:

- 1 orta boy soğan
- 2 sarımsak
- 4 adet kırmızı köz biber
- 200 ml yemeklik krema
- 1/2 su bardağı süt
- 1 tatlı kaşığı mısır unu
- Tuz
- Karabiber

Yapılışı:

Balıkları kuşbaşı şeklinde dilimleyerek 300 ml. sütte tuz ve muskat ceviziyle haşlayın. Balıklar haşlandığında bunları süzün. Sütü daha sonra kullanmak üzere soğumaya bırakın.

Karidesleri ikiye bölün ve çiğ olarak haşlanmış mezgitlere ekleyin. Karışımı bir kenara ayırın.

Beşamel sos yapmak üzere margarini tencerede eritin. Unu kokusu çıkana kadar kavurun. Daha sonra kenara ayırdığınız muskat cevizli soğuk sütü una ekleyin. Topak olmaması için sürekli karıştırın. Sos iyice koyulaştığında bunu karides ve mezgitli karışıma ekleyin ve bir kaşık yardımıyla balıkları ezmeden karıştırın. Tuzunu ayarlayın ve ellerinizi yakmayacak ısıya gelmesi için bir müddet soğumaya bırakın.

Köz ya da haşlanmış kuru biberleri iyice süzün. Hazırladığınız içi biberlere doldurun. Ağız kısımlarını bir kürdanla kapatın ve bunları altı hafifçe zeytinyağıyla ıslatılmış bir fırın kabına dizin.



Taze kırmızı biber kullanacak olursanız fırın kabının içine 1/2 çay bardağı su koymayı da unutmayın.

Sosu hazırlamak üzere teflon tavaya bir miktar zeytinyağı koyun. Söğüş doğranmış soğanları ve dilimlenmiş sarımsakları yağda bir müddet kavurun. Köz biberleri ince ince doğrayın ve tavaya ilave edin. Bu işlem için dolmalık olarak kullanmaya uygun olmayan yırtılmış biberleri ya da çok büyük olup da küçültmek için ağız kısmından bir miktar kestiğiniz biber artıklarını kullanabilirsiniz. Ama toplamda gereken miktarı tutturmasına dikkat edin. Biberler kızarmaya başlayınca 1 tatlı kaşığı mısır unu ilave ederek bir süre de bununla kavurun.



Karışıma kremayı ve yarım bardak sütü ekleyin. Tuzunu ve karabiberini ilave edin. Bir taşım kaynatın. Kremalı karışımı mikser kabına alarak ince bir sos elde edene kadar iyice karıştırın. Fırını 180º ısıtın ve biberleri 20 dakika boyunca pişirin. Isıttığınız sosu biberlerin üzerine dökerek sıcak servis edin.