14 Ocak 2010 Perşembe

Aşure

Malzemeler:
- 1/2 kg. buğday
- 1 su bardağı nohut
- 1 su bardağı kurufasulye
- 1 çay bardağı pirinç
- 100 gr yıkanmış ve ufak ufak doğranmış kuru kayısı
- 50 gr. kuş üzümü
- 100 gr. çekirdeksiz kuru üzüm
- 1 portakal rendesi
- 1 kg. toz şeker
- Üzerini süslemek için tarçın, ceviz, fındık, nar

Yapılışı:
Buğdayı büyükçe bir tencereye alıp üzerini 4-5 parmak geçecek kadar kireçsiz su ile doldurun ve bir taşım kaynatın. Nohut ve kurufasulyeyi birlikte yıkayıp, bunları da ayrı bir tencerede kaynatın. Bunları 8-9 saat dinlendirin.

Bu süre sonunda tencerelerin altını tekrar açın ve kısık ateşte (buğdayları arasıra karıştırarak) buğdaylar iyice ezilinceye, nohut ve kurufasulyeler de yumuşayıncaya kadar (yaklaşık 2,5-3 saat) pişirin. Tencerelerdeki su azalırsa kaynamış su ekleyin. Buğday tenceresinin kapağını taşmaması için açık bırakın.

Buğday pişmeye yakın, tencereye iyice yıkanmış pirinci ekleyin. Bunu bir süre de pirinçlerle beraber pişirin. Nohut ve kurufasulyeleri de buğday tenceresine ekleyin ve bunları 10-15 dakika daha kısık ateşte kaynatın.

Çekirdeksiz üzümü, kuş üzümünü ve kayısıları tencereye ekleyin. 15 dakika daha pişirdikten sonra toz şekeri ekleyin, bir taşım kaynatıp altını kapatın.

Aşurenin kıvamını kaynar su ekleyerek dilediğiniz gibi ayarlayın. Piştikten sonra bir portakal kabuğu rendesi ekleyin. Soğuduktan sonra kaselere paylaştırıp tarçın, ceviz, fındık, nar ile süsleyerek servis yapın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder