11 Ocak 2010 Pazartesi

Mürekkepli Pilav (Arroz Negro)



Malzemeler (6 kişilik):

- 3 bardak baldo pirinç
- 3 bardak kendi hazırlayacağınız balık suyu
- 1,5 su bardağı riviera zeytinyağı
- 2 adet bütün mürekkep balığı (içinde mürekkep keseleri olacak)
- 1/2 kg kabuklu karides
- 1/2 su bardağı beyaz şarap
- 1 adet iri kuru soğan
- 2 adet çarliston biber
- 1 adet kırmızı tatlı biber (opsiyonel)
- 3 diş sarımsak
- 3 defne yaprağı
- 1/2 demet ince kıyılmış maydanoz
- 1/2 çay kaşığı karabiber
- Tuz

Yapılışı:

Öncelikle 3 su bardağı pilavlık pirinci kaynar suda ıslatarak bunu bir kenarda soğumaya bırakın. Kesinlikle yasemin pirinç kullanmayın. Bu tarife en uygun pirinç klasik baldo pirinçtir.

Derin bir tencerenin içine 4 bardak su ve kabukları ve kafalarını ayıklamadan yıkadığınız karidesleri koyarak bunları kaynatın. Karidesler iyice kaynadıktan sonra bunları bir süzgeçten geçirip suyunu bir kenara ayırın. İşlem sonunda elinizde 3 bardak balık suyu olmalıdır. Karideslerin etlerini ayıklayarak onları da bir kenara ayırın.

Mürekkep balıklarının içini çıkarıp, dış yüzeyindeki zarı da soyarak temizleyin. Mürekkep balığının içinden çıkan mürekkep keselerini bir tabağa boşaltın. Bu işlem esnasında eldiven kullanın nitekim bu son derece güçlü bir mürekkeptir ve tırnak aralarınızdan çıkarmanız mümkün olmayabilir. Mürekkep balığının etini ince şeritler halinde keserek bir kenara ayırın.

Yayvan ve derin, dibine tutmayan, teflon bir tavanın içine zeytinyağını koyarak kızdırın. Bunun içine ince doğranmış soğanları, sarımsakları, çarliston biberleri, tatlı kırmızı biberi ve bir mutfak makası yardımıyla incecik kestiğiniz defne yapraklarını ekleyerek kavurun. Soğanlar ölünce şeritler halinde ince doğranmış kalamarları ekleyin. Kalamarlar 5 dakika kadar piştikten sonra ayıklanmış karidesleri de karışıma ilave ederek 5 dk. daha pişirin. Çıkardığınız mürekkebi karışıma ekleyerek iyice karıştırın. Yarım su bardağı beyaz şarabı da ilave ederek alkol uçana kadar 2 dakika kaynatın.

Önceden ıslattığınız ölçülü pirinci süzüp yıkayın ve karışıma ilave edin. Karabiberi ve tuzu ilave ederek karıştırın. Ölçülü balık suyunu ekleyin. Kaynamaya başladığında ateşi kısığa alın. Pilavın ağzını kapatarak pişmeye bırakın. Suyunu çektiğinde altını kapatarak 10 dk dinlendirin ve üzerine ince doğranmış maydanoz serperek servis yapın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder