11 Ocak 2010 Pazartesi

Deniz Mahsüllü Pilav (Paella de Marisco)


Malzemeler (10 kişi için):

- 1/2 lt. riviera zeytinyağı
- 5 su bardağı pirinç
- 7 su bardağı kendi hazırlayacağınız balık suyu
- 1/2 kg kalamar
- 1/2 kg kabuklu karides
- 1/2 kg. kılçıkları ayıklanmış, kuşbaşı doğranmış beyaz etli balık (mezgit, kılıç vs.)
- 10 adet kabuklu jumbo (opsiyonel)
- 10 adet kabuklu midye
- 15 adet kabuklu istiridye (opsiyonel)
- 4-5 adet çarliston biber
- 2 adet kırmızı tatlı biber (opsiyonel)
- 3 adet iri kuru soğan
- 3 adet iri domates
- 1 kg. taze mantar (ya da 1/2 kg. konserve mantar)
- 1/2 kg. konserve bezelye (dondurulmuş da olur)
- 1 baş sarımsak
- 3 defne yaprağı
- 2 çay kaşığı tepeleme toz safran
- 1 çay kaşığı azafran colorante (turuncu renklendirici toz gıda boyası)-(opsiyonel)
- 1/2 çay kaşığı karabiber
- 1 çay kaşığı hierba de provenza (Hepsi kuru olmak kaydıyla 1 kaşık kekik, 1 kaşık fesleğen, 1 kaşık yabani mercan köşk, 1 kaşık tarhun, 1/2 kaşık biberiye ve 1/2 kaşık lavantayı karıştırarak hierba de provenza hazırlayabilirsiniz.)
- 1 tatlı kaşığı tuz

Pilavın üzerini süslemek için:

- 100 gr. konserve közlenmiş kırmızı biber
- 10 adet konserve kuşkonmaz
- 1 küçük konserve mısır
- 1/2 demet maydanoz
- 2 limon

Yapılışı:

Paella "paellera" denilen oldukça yayvan ve derin, teflon tabanlı bir tavada yapılır. Paelleranın olmaması durumunda, aynı işlevi görecek, dibine tutmayan, geniş bir ya da ihtiyaca göre iki teflon tava kullanılabilir.

Öncelikle 5 su bardağı pilavlık pirinci kaynar suda ıslatarak bunu bir kenarda soğumaya bırakın. Paella yaparken kesinlikle yasemin pirinç kullanmayın. Paella biraz lapa kıvamında olmalıdır, bu nedenle buna en uygun pirinç klasik baldo pirinçtir.

Derin bir tencerenin içine 8 bardak su, kabukları ve kafalarını ayıklamadan yıkadığınız karidesleri ve 1 çay kaşığı hierba de provenzayı (yoksa içeriğinde olup elinizde bulunan baharatlardan ekleyin) koyarak bunları kaynamaya bırakın. Karidesler iyice kaynadıktan sonra bunları bir süzgeçten geçirip suyunu bir kenara ayırın. İşlem sonunda elinizde 7 bardak balık suyu olmalıdır. Karideslerin etlerini ayıklayarak onları da bir kenara ayırın.

Paellera ya da geniş teflon tavanın içine yarım litre zeytinyağını koyarak kızdırın. Bunun içine ince doğranmış soğanları, sarımsakları, çarliston biberleri ve tatlı kırmızı biberleri ekleyin. Soğanlar ölünce kabuklarını soyup küçük küçük doğradığınız domatesleri ilave edin. Domatesler ölünce şeritler halinde ince doğranmış kalamarlar, defne yaprakları ve dilimlenmiş mantarları da ekleyin. Mantarlar pişmeye yakın ayıklanmış karidesleri de karışıma ilave ederek 5-10 dk daha pişirin.

Önceden ıslattığınız ölçülü pirinci süzüp yıkayın ve karışıma ilave ederek 2-3 dk kavurun. Safranı, toz gıda boyasını, karabiberi ve tuzu ilave ederek karıştırın. Ölçülü balık suyunu ekleyin. Kaynamaya başladığında bezelyeleri ilave ederek ateşi kısığa alın ve hemen ardından kabukları iyice yıkanıp temizlenmiş midyeleri, istiridyeleri ve yine kabukları ve başı ayıklanmadan iyice yıkanmış jumboları pirinç suyuna gömün. Pilavın ağzını kapatarak pişmeye bırakın. Suyunu çektiğinde altını kapatarak 10 dk dinlenmeye bırakın. 1 limonun suyunu sıkarak pişen pilavın üzerinde gezdirin. İnce doğranmış maydanozu pilavın üzerine serpin. Şeritler halinde ince dilimlenmiş közlenmiş kırmızı biberler, kuşkonmazlar ve mısırla pilavın üzerini süsleyerek servis yapın. Diğer limonu küçük parçalara bölerek, isteğe göre sıkılmak üzere servis tabaklarına koyun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder