24 Ocak 2010 Pazar

Bülbül Konağı


Hamur malzemeleri:

- 250 gr. oda sıcaklığında margarin
- 2 yumurta
- 1/2 çorba kaşığı yoğurt
- 1 çorba kaşığı sirke
- 1 çay bardağı sıvıyağ
- 1 paket kabartma tozu
- Aldığı kadar un

Şerbet malzemeleri:
- 5 su bardağı şeker
- 5 su bardağı su
- 1/2 limon suyu

Üstünü süslemek için:
- 1 kase iç ceviz ya da file badem

Yapılışı:

Tatlı piştiğinde şerbetin soğumuş olması gerektiği için, öncelikle şerbet için su ve şekeri harlı ateşte kaynatın. Kaynamaya başladıktan 5 dakika sonra limon suyunu ilave edin. 5 dakika daha kaynadıktan sonra, şerbet ip gibi kıvamlı akacaktır. Bu kıvama geldiğinde şerbeti ocaktan indirerek bir kenarda soğumaya bırakın.

Derin bir kabın içine yoğurdu, eritip soğuttuğunuz margarini, 1 yumurtayı, sıvıyağı ve sirkeyi koyup azar azar un ve kabartma tozu ilave ederek kulak memesi kıvamında bir hamur elde edin.

Hamuru iki eşit parçaya bölün. Parçaları merdaneyle yarım parmak kalınlığında açın. Tatlıların tabanını ve üst tabakasını hazırlamak üzere bir çay bardağı yardımıyla eşit sayıda yuvarlak parçalar çıkarın. Çıkardığınız parçaların yarısının ortalarını daha küçük bir kapak yardımıyla delin.

Diğer yumurtanın akını ve sarısını ayırın. Yumurta akını çırpıp bunu tatlının taban hamuru üzerine bolca sürün ve üst parçayı üzerine yapıştırın. Havuz şekli alan tatlıların ortasına isteğinize göre yarım ceviz içi ya da birkaç file badem yerleştirin.


Tatlıları hafif yağlanmış tepsiye dizerek üzerlerine ayırdığınız yumurta sarısından sürün. Önceden 170 derecede ısıtılmış fırına verip pişirin. Altı üstü pembeleşince fırından çıkarın ve tatlı sıcakken üzerine soğumuş şerbeti gezdirin. Soğuk olarak servis edin.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder