12 Ocak 2010 Salı

Etli Kuru Dolma


Malzemeler:

İç malzemeleri:

- 1/2 kg dolmalık kıyma (tercihen kuzu eti)
- 2 su bardağı dolmalık pirinç
- 1 çay bardağı zeytinyağı
- 2 adet ince doğranmış soğan
- 6 diş ince doğranmış sarımsak
- 2 yemek kaşığı domates salçası
- 1 yemek kaşığı biber salçası
- 1/2 çay kaşığı karabiber, 1 çay kaşığı kırmızıbiber, tuz

Diğer malzemeler:

- 3 adet iri domates
- Kuru ya da taze dolmalık sebze
- 1 limon (kuru dolma kullanılacaksa)

Yapılışı:

Ölçülü pirinç yıkanır ve kaynar suda bir taşım kaynatılır. Süzüldükten sonra diğer iç malzemeleriyle karıştırılır.

Kuru dolma kullanılacaksa bunlar bir tencerede su ve tuz ile 10-15 dakika kaynatılır. Taze sebze kullanılacaksa sebzelerin içi oyulur ve temizlenir.

İç harcı sebzelerin içine doldurulur. Domatesler iri parçalara bölünerek doldurulan sebzelerin ağzını kapatmak için kullanılır. Sebzeler tencereye dizilir ve üzerine 2 bardak pirinç için 2 bardak su koyulur.

Kuru dolma kullanıldıysa 1 limon halka halka dilimlenerek tencerenin üzerine dizilir. Tencerenin altı kapatılarak kısık ateşte pişmeye bırakılır. Piştikten sonra limon dilimleri alınır ve dolmalar sıcak servis edilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder