24 Ocak 2010 Pazar

Boza

Malzemeler:
- 3 bardak bulgur + 2 kahve fincanı pirinç (Ya da sadece 3,5 bardak darı)
- 3 bardak tozşeker
- 1 bardak eski boza ya da kibrit kutusu büyüklüğünde maya (ya da 1 adet yumurta büyüklüğünde ekmek mayası)
- Üzerini süslemek için toz tarçın ve sarı leblebi

Yapılışı:
Bulguru akşamdan bol su ile ıslatın. Ertesi gün bulgur ve pirinci bol suyla, su bittikçe ilave etmek suretiyle, ezilinceye kadar pişirin. Mikserle çırpın ve ince elekten geçirin. Şeker ilave edip tekrar kısık ateşe koyarak bir iki taşım kaynatın. Karışım un çorbası kıvamındayken ateşden alın. Arasıra karıştırarak soğumaya bırakın. Boza ılık hale geldiğinde içine ekmek mayası ya da eski boza katıp iyice karıştırın. Ağzını kapatıp 20-25 derecelik ılık bir yerde mayalanmaya bırakın. Mayalanma süresince sık sık karıştırın, aksi taktirde tadında acıma olur.
2-3 gün sonra üzerinde göz göz kabarcıklar oluştuğunda boza hazır demektir. Serin bir yere alın ve üzerine tarçın ve leblebi serperek soğuk servis edin.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder